Da li ste znali? 

11 Najstarijih gradova na Zemlji

Kada razmišljate o najstarijim naseljima i gradovima na Zemlji, neki od nas su svesni činjenice da neki od ovih gradova datiraju pre nego što je istorija bila čak i napisana.

U zavisnosti od definicije grada, možemo da razgovaramo o nekolicini antičkih naselja koja bi mogla da se nadmeću za titulu najstarijeg grada na Zemlji.

Predstavljamo Vam listu 11 nastarijih gradova na Zemlji:

Damask je verovatno najstariji od svih

Damask je sada glavni grad Sirije i njen najveći grad. Damask ima bogatu istoriju, a rane faze grada datiraju otprilike do 10000. godine pre nove ere.

Jeriho, gotovo star kao Damask

Prema izveštajima, arheolozi su uspešno iskopali ruševine čak dvadeset naselja u Jerihu stare više od 11.000 godina. Grad je jedan od najstarijih neprekidno naseljenih gradova na Zemlji, a prvi ljudi su se naselili već oko 9.000 pre nove ere.

Eridu – najstariji grad na Zemlji, prema Sumerskoj listi?

Počinjemo sa Eridom, koji se nalazi u modernom Iraku. Ovaj grad se dugo smatrao najstarijim gradom u južnoj Mesopotamiji i danas se smatra da je najstariji grad na svetu.

Stručnjaci tvrde da Eridu može značiti “Moćno mesto za vođstvo”. Spomenut je na sumerskoj listi kraljeva:

“U Eridu, Alulim je postao kralj; on je vladao 28800 godina. Alalngar je vladao 36000 godina. 2 kralja su vladala 64800 godina.”

Zatim je Eridu pao i kraljstvo je odvedeno u Bad-tibira.  U sumerskoj mitologiji, Eridu je jedan od pet gradova izgrađenih pre nego što je došlo do potopa. Veruje se da je grad osnovan 5400. gpne.

Varanasi Indija – drevni grad koji je osnovao Bog

Indija je rodno mesto mnogih neverovatnih stvari. S pravom Indija sadrži jednu od najneobičnijih istorija na svetu.

Prema hindujskoj legendi, drevni grad Varanasi je star najmanje 5.000 godina i smatra se jednim od prvih gradova koji se pojavljuju na Zemlji.

Uprkos legendama koji ukazuju na to da je grad stariji od 5.000 godina, dokazi o prebivalištu traju oko 3.000 godina.

Biblos – Odakle potiče engleska reč ‘Biblija’

Prema mnogobrojnim civilizacijama, naučnici smatraju Biblos kolevkom civilizacije. Ovaj drevni grad se smatra najstarijim i veruje se da je neprekidno naseljen najmanje 5.000 godina, iako znaci okupacije datiraju još duže.

Engleska reč Biblija potiče od Biblosa, jer je grad bio važna luka odakle je papirus izvezen.

Uruk – legendarni grad Gilgameš

Uruk se konačno takmiči na listi kao jedan od najstarijih gradova na Zemlji. U epu o Gilgamešu, Gilgameš gradi gradski zid oko Uruka i kraljevskog grada.

Aleppo – trenutno drugi po veličini grad u Siriji

Stari grad Aleppo je bogatstvo istorije. Grad su jedva iskopali eksperti, s obzirom da se savremeni grad prostire iznad drevnog grada. Prema izveštajima, drevni grad Aleppo je naseljen od oko 5.000 gpne.

Arbil – drevni grad nepoznat javnosti

Drevni grad Arbil je lokalno nazvan Havler od strane Kurda, savremeni glavni grad iračkog Kurdistana i jedan je od najvećih gradova u modernom Iraku.

Prema arheološkim dokazima, ljudska naselja u Arbilu (aka Erbil) datiraju iz 5000 godina pre nove ere, što ga čini jednim od najstarijih naseljenih naselja u svetu.

Erbil je bio sastavni deo Asirije od oko 2050. gpne., postajući relativno važan grad tokom Starog Asirskog carstva.

Atina – rodno mesto zapadne civilizacije

Drevni grad Atina se smatra ne samo za rodno mesto zapadne civilizacije, već i za kuću filozofije i kritičkog razmišljanja.

Grad Atina je kontinuirano naseljen oko 7.000 godina, dok najstarija ljudska okupacija u okolini datira između 11. i 7. milenijuma pre nove ere.

Argos

Prema rečima stručnjaka, drevni grad Argos je bio neprekidno nastanjen od najmanje 5.000 godina pre nove ere. U grčkoj mitologiji, Argos je bio sin Zevsa.

Grad je poznat po uvođenju mera koje postavljaju standarde za prihvaćeni sistem. Prema naučnicima, zapažena istorija grada započinje u drugom milenijumu pre nove ere.


Preporuka:  Hram Ain Dara krije tragove drevnih Anunakija


Krokodilopolis – da, to je ime i najverovatnije je najstariji grad u drevnom Egiptu

Krokodilopolis ili ako želite Shedet, ili češće Faium je osnovan oko 4000 gpne. Drevni grad je bio dom za obožavanje krokodila Boga Sobeka. Drevni grad je osnovan na reci Nil koji se nalazi jugozapadno od Memfisa.

Da li Vam se svidela naša lista? Podelite članak sa Vašim prijateljima 🙂

www.svettajni.com

Photo by Raduz from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti