Da li ste znali? 

20 Neverovatnih činjenica o Maču Pikču

Maču Pikču je grad Inka iz 15. veka koji se nalazi na 2.430 metara nadmorske visine u regionu Kuska u Peruu, na planinskom grebenu iznad Svete doline. Ovaj drevni grad je najpoznatija ikona velike civilizacije Inka.

Predstavljamo Vam 20 neverovatnih činjenica o Maču Pikču.

1. Maču Pikču je napušten sto godina nakon svog razvoja; u vreme kada su španski konkvistadori počeli svoj trijumf nad nemilosrdnim pre kolumbijskim civilizacijama.

2. Maču Pikču nikada nije pronađen od strane španskih konkvistadora; koji bi najverovatnije opljačkali i uništili ovaj drevni grad.

3. Imovina drevnog grada pokriva 32,592 hektara planinskih padina, vrhova i dolina.

4. Bio je nepoznat za spoljni svet pre nego što ga je 1911. otkrio američki istoričar Hiram Bingham.

5. Iako je Bingham zaslužan za otkrivanje svetu Maču Pikču, veruje se da su ga u prošlosti posetili i drugi istraživači.

6. Maču Pikču je 1981. godine proglašen peruanskim istorijskim svetilištem, a 1983. godine je uvršten u UNESCO-vu svetsku baštinu.

7. Arheolozi su razlikovali nekoliko različitih segmenata koji čine grad, uključujući i zonu za kultivaciju, privatno vlasništvo, carski lokalitet i sveto područje.

8. Prema naučnicima, Maču Pikču je bio drevni grad izgrađen u klasičnom stilu Inka, sa građevinskim elementima koji danas prkose našim inženjerskim veštinama.

9. Arheolozi su bili zbunjeni činjenicom da je većina raskrsnica u centralnom gradu tako savršena da se ni trava ne može uklopiti između kamenja.

10. Inke su bile neverovatni kamenorezci koji su savladavali tehnike u kojima su veliki kameni blokovi bili odsečeni da bi se uklopili bez upotrebe maltera.

11. Maču Pikču ima tri osnovne strukture koje su identifikovali arheolozi; Inti Vatana, Hram Sunca i Soba Tri prozora.

12. Maču Pikču je u prošlosti pretrpeo veliku štetu; većina okolnih zgrada je rekonstruirana poslednjih godina kako bi se turistima pružila bolja predstava o tome kako su prvobitno izgledale.

13. Veruje se da je kamen Intihuatana, na kojem je isklesan granitni kamen pronađen na lokaciji, korišćen kao solarni sat ili kalendar.

14. Pre ponovnog otkrivanja svetu, ruševine Maču Pikču su bile prekrivene vegetacijom, osim očišćenih poljoprivrednih terasa koje su poljoprivrednici koristili kao povrtnjake.

15. Inti Vatana (sa jezika kečua: inti znači “sunce”, a vata je glagolski koren “vezati, zgrabiti”.) Nekoliko od ovih kamenja je pozicionirano na takav način da se usmeravaju direktno prema suncu tokom zimskog solsticija.

16. 2005. i 2009. godine, Univerzitet u Arkansasu je napravio detaljno lasersko skeniranje cele lokacije Maču Pikču.

17. U januaru 2010. godine, obilne kiše uzrokovale su poplave koje su pokopale ili odnele puteve i železnice koje su vodile do Maču Pikču.

18. Nekoliko artefakata koji se smatraju blagom iskopani su iz Maču Pikču, među njima su keramičke posude, srebrne statue, nakit i ljudske kosti; uglavnom iskopane između 1912. i 1915. godine.

19. Istraživači sugerišu da je većina njenih stanovnika umrla od velikih boginja.

20. Dok arheolozi veruju da Maču Pikču ima oko 150 zgrada, od kupatila i kuća do hramova i svetilišta; Iskopavanja iz 1960-ih od strane Gene Savoi i opsežnog mapiranja Vincenta Leeja ukazuju na to da ovaj drevni grad ima preko 450 zgrada u svom ograđenom prostoru.


Preporuka:  Bangar – Grad u kojem je zabranjen ulaz nakon sumraka


Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti