Da li ste znali? 

Istraživači u Moskvi kreirali vremensku mašinu, preokrenuvši “strelicu vremena”

Sve u svemiru teži ka propadanju prema drugom zakonu termodinamike. Taj nepokolebljivi zakon izgleda da su zaobišli, barem za maleni trenutak, Rusi.

Istraživači tvrde da su razvili prvi primer onoga što bi moglo biti primitivna vremenska mašina na atomskom nivou. Da li bi to moglo označiti pionirske početke nove tehnologije putovanja kroz vreme?

Upravo kada ste pomislili da ste čuli dovoljno vesti iz Rusije, istraživači Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju kažu da su se suprotstavili drugom zakonu termodinamike i vratili “vremensku strelicu” natrag u prošlost.

Čini se da ova priča nije lažna vest, što je uzbudljivo.

Dr Gordi Lesovik, šef Laboratorije za fiziku kvantne informacije u Moskvi, rekao je:

“Veštački smo stvorili stanje koje se razvija u pravcu suprotnom od termodinamičke strelice vremena.”

Istraživači su objavili svoja otkrića u časopisu “Scientific Reports”, otkrivajući da su radili sa javnim kvantnim računarima kompanije IBM zajedno sa naučnicima u Nacionalnoj laboratoriji Argonne u Illinoisu.

Računar se razlikuje od uobičajenog računara jer binarni kod stalno varira između stanja jednog i nula. To je kao da postoji u različitim stanjima stvarnosti u isto vreme, što se dešava na subatomskom nivou.

Koristeći kvantni računar, istraživači su mogli da koriste „program evolucije“ da bi promenili obrazac nula i onih pronađenih u „kubitima“ koji čine kvantnu kompjutersku vremensku mašinu.

Kubit informacija se pohranjuje na elektronima i opisuje se kao “jedan”, “nula”, ili “superpozicija” oba. Da bi ovo bilo malo jasnije, korišćena je analogija sa igrom bazena.

Elektroni su počeli u trouglu, formaciji koju vidite na stolu za bilijar kada su sve loptice smeštene unutra u obliku trougla na stolu na početku igre.

Zatim su istraživači pokrenuli program evolucije, što je rezultiralo rasipanjem elektrona kao da je neko udario loptice sa štapom za bazen.

Drugi program je bio u stanju da promeni stanje kvantnog kompjutera i da vrati kbitove nazad u prvobitnu trouglastu početnu tačku.

Elektroni su prešli iz haosa u red, suprotno konceptu entropije. Do sada se pretpostavljalo da se entropija uvek povećava u svemiru. Sada, u deliću sekunde, čini se da to ne mora nužno biti istina.

Ako su eksperiment ograničili na rad sa dva kubita, onda su imali stopu uspeha od 85 procenata, ali ako su pokušali da urade tri, onda je to bilo samo 50 procenata uspešno.

Zamislite da izgubite sve te informacije dok vraćate vreme.

Ipak, ako je ovaj eksperiment validna rana mašina, potencijal je izgleda neograničen.


Preporuka:  Misterija kraja: Naše poreklo, svrha i sudbina


U međuvremenu, Rusi kažu da će koristiti nalaze da pomognu u razvoju kvantnih računara. Dakle, na veoma realan način, ovo istraživanje pokreće tehnologiju u budućnost.

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Image by Pete Linforth from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti