Da li ste znali? 

Misteriozni nestanak dinosaurusa

Nekada davno, na tlu naše planete koračala su ogromna stvorenja. Neprikosnoveni vladari planete. Vladali su 150 miliona godina. Da, govorim o Dinosaurusima.

Zbog čega su oni veoma zanimljivi? –Glavni razlog jeste upravo njihov misteriozni nestanak. Danas naučnici objavljuju razne teorije i teze o njihovom nestanku, a neke od njih su:

1) Klimatske promene na planeti:

Smatra se da je promena temperature na našoj planeti uticala i na sam nestanak dinosaurusa. Najveće klimatske promene su zahvatile planetu u periodu kenozoika.

Ovde dolazi do poremećaja temperature na planeti. Počelo je i  formiranje polarnih kapa. Da li dinosaurusi jednostavno nisu mogli da se naviknu na naglu promenu temperature? -Moguće.

Mada, kako su reptili, koji su bili prisutni u doba dinosaurusa preživeli te promene? – Opet se vraćamo na početak. Ova teorija i nije baš zasigurno tačna.

2) Uticaj temperature na sam pol dinosaurusa:

Sigurno se pitate: ’’Kako je to moguće?’’ –Moguće je.

Pol reptila se odredjuje temperaturom. Ako je temperatura u gnezdu ispod 28 stepeni izležu se ženke, ali ako je temperatura iznad 36 stvaraju se mužjaci. Interesantno.

Ako pogledamo prvu teoriju, možda je i promena temperature zaista imala uticaj. Ako je temperatura naglo opala, radjale su se samo ženke dinosaurusa i obrnuto. To predstavlja i zaustavljanje biološkog procesa.

Da li je ova teorija moguća?- Svakako deluje zanimljivo.

3) Mogućnost efekta staklene bašte:

Zanimljiva teorija. Krajem perioda ’krede’ je došlo do naglog povlačenja mora i otkrivanja kopna. Ovim činom znatno je smanjena redukcija morskih biljaka, a u velikoj količini je povećan ugljen-dioksid.

Ubrzo je i usledio proces zagrevanja atmosfere, a samim tim i izumiranje dinosaurusa.

Kako je onda moguće da su reptili preživeli sve to? Svi smo upućeni u to da reptili teže podnose visoke tempereature. Da li da odbacimo ovu teoriju?

4) Nestašica hrane:

Naučnici smatraju da dinosaurusi biljojedi nisu mogli da se prilagode biljnom svetu u doba ’krede’ čto je prouzrokovalo njihovim izumiranjem, dok su mesojedi izumreli  prvenstveno jer su dinosaurusi biljojedi bili u njihovom lancu ishrane.

Ovo je doprinelo smanjenom broju dinosaurusa, što se zavrsilo i njihovom nestanku. Koliko je tačna ova teorija?

5) Nesposobnost razvitka u ljusci jajeta:

Naučnici su pronasli ljusku jajeta dinosaurusa na jugu Franckuske. Nakon proučavanja, došli su do zaključka da je ljuska jako tanka, i da je njen tanak i krh sloj doprineo izumiranju dinosaurusa.

Teško je poverovati u ovu teoriju, prvenstveno jer postoji više vrsta dinosaurusa, i svakom od njih je ljuska drugačija. Preostaje nam da odbacimo ovu teoriju.

6) Poremećena ekološka ravnoteža:

Smatra se da je jedna vrsta sisara naglo proširila svoju vrstu što je doprinelo postepenom uništavanju drugih vrsta dinosaurusa.

Smatra se da su ovi sisari u velikom broju, u potrazi za hranom jako cesto krali jaja ostalih dinosaurusa, što je doprinelo znatnom smanjenu  ostalih vrsta. Zanimljiva teorija.

7) Eksplozija Super-nove:

Naučnici smatraju da je velika eksplozija super-nove nedaleko od naše planete doprinela i izumiranju  dinosaurusa.

Ovo je prouzrokovalo ’bormbardovanje’ naše planete kosmičkim i gama zracima, što je dodatno poremetilo atmosferu, a samim tim i živi svet na planeti. Moguć scenario. Slažete se?


Preporuka:  Planeta bez čoveka – Dan posle sutra


8) Udar asteroida:

Upravo nama najpoznatija teorija. Naučnici smatraju da je veliki asteroid precnika 15-20 kilometara udario u našu planetu i time uništio svet dinosaurusa.

Iako većina smatra da je asteroid glavni razlog nestajanja dinosaurusa, postoje brojne polemike oko tačnosti ove teorije.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih teorija. U suštini, naučnici nijednu teoriju ne mogu 100% potvrditi. Opet smo na početku.

Nijedna od ovih teorija nam ne daje pravi odgovor na pitanje: ’’Kako su zaista nestali dinosaurusi?’’

Photo by pixe Lm from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti