Da li ste znali? 

Misteriozno živo kamenje Rumunije: Raste i kreće se

Locirani u Rumuniji, nalazi se nešto što se u početku može činiti nemogućim: Kamenje koje je u stanju da RASTE i da se KREĆE.

Nazvani “trovanti”, znatiželjni kamen je zbunio stručnjake još od njihovog otkrića. Niko ne može sa sigurnošću reći kako ova kamenja rastu i kako se mogu kretati.

Iako mnogi povezuju Rumuniju sa Drakulom, a neki misle na hrpe krvoločnih vampira stvorenih maštom Holivuda, ova zemlja je takođe dom jednog od najtajanstvenijih objekata na Zemlji: Živog kamenja.

Zagonetno živo kamenje može rasti od nekoliko milimetara, do 10 metara. Nalazi se u blizini Costestija, malog rumunskog sela gde pronalazimo znatiželjne objekte koji se nazivaju “trovanti”.

Trovanti je rumunski geološki pojam koji jednostavno znači cementirani pesak. Ime je dao rumunski prirodnjak Gh. M. Murgoci u svom radu “Tercijar u Olteniji”.

Možete čak i da posadite „trovant“ u vašoj bašti i sačekate da on raste. Meštani takođe spominju misteriozna kamenja kao “Kamenje koje raste”, jer nakon svake kiše, nove formacije izlaze iz zemlje.

To je dovelo do stvaranja bezbrojnih mitova. Svaki put kada pada kiša, uspavana kamenja oživljavaju i misteriozno počinju da… raste.

Zagonetni „živi kamen“ bukvalno proživljava nakon što dođe u kontakt sa vodom nakon jakih kiša. Međutim, ovi zagonetni kamenčići ne samo da mogu da rastu, već su naučnici otkrili da mogu da se kreću sa jednog mesta na drugo.

Kamenje koje raste i… kreće se?

Naučnici tek treba da uspešno objasne kako je to moguće na Zemlji. Međutim, “WhenOnEarth” nam kaže da

“… svaki oblik vode bogat kalcijum karbonatom je neophodan za formiranje Trovanta, a to je takođe ključ za stvaranje stene” u prisustvu kišnice.

Nakon svakog jakog kišnog tuša, Trovant apsorbuje minerale kiše. Minerali se kombinuju sa hemikalijama koje su već prisutne u kamenu i koje kasnije stvaraju reakciju i pritisak unutra.

Pritisak spontano čini kamen da raste od centra do njegovih margina i množi se, sa brzinom taloženja od oko 4-5 cm u 1000 godina.

Prema Međunarodnom geološkom kongresu održanom u Oslu 2008, „Trovanti“ su nepropisno smatrani „konkretizacijama peščenjaka“. Neka objašnjenja za kretanje kamenja se oslanjaju na alternativna objašnjenja poput čudnog magnetizma, vanzemaljske intervencije i čudnih energetskih vrtloga u regionu.

Mnogi veruju da su misteriozne žive stene nastale usled zemljotresa koji su potresali region pre nekih šest miliona godina. Zanimljivo je da su naučnici prerezali kamenje na pola i otkrili da se “živo kamenje” sastoji od cementiranog peska i mineralnih soli, i posmatrali su čudne prstenove – poput onih koje vidite kada sečete drvo – što otkriva njihovu starost.

To je navelo mnoge autore i stručnjake da ta misteriozna kamenja nazivaju neorganskim oblikom života.

Kao što mnogi autori navode, Trovant se obično pojavljuje sa glatkim i bezobličnim oblicima. Cilindrični, nodularni i sferični; Trovanti razvijaju nekonzistentne oblike kako rastu i množe se zbog nepravilne sekrecije cementa.


Preporuka:  Poslušajte poruke koje je čovek poslao u svemir


Međutim, živo kamenje nije “prirodno” za Rumuniju. Slične “stene” možete naći u Rusiji, Kazahstanu, Češkoj i drugim mestima.

Evo kako izgleda to kamenje, klikni ovde.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by Free-Photos from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti