Da li ste znali? 

Najgora godina u istoriji čovečanstva: 18 meseci BEZ SUNCA!

To je ozbiljna tvrdnja, najgora godina ikada.

Bilo je nekih prilično loših godina, ali ipak istoričari sa Harvard univerziteta su utvrdili da je 536. godina bila najgora ikada sa velikom kataklizmom.

Ovaj period je nazvan mračnim dobom čovečanstva.

Iako se termin “mračno doba” zvanično ne koristi za opisivanje ranog srednjeg veka, taj period je počeo 536. godine, s obzirom da je sve krenulo sa misterioznom “maglom” koja je ‘prekrila’ Evropu, Bliski Istok i delove Azije stvorivši potpuni mrak 18 meseci.

Prema magazinu “Novi Naučnik”, uzrok ove magle je do sada bila misterija za istoričare i arheologe.

Istraživanjem blokova leda od trajno zamrznutih lednika koji čuvaju istorijske čestica u vazduhu, istoričar Michael McCormick i glaciolog Paul Maievski smatraju da je katalizator za “mračni period” u trajanju od 18 meseci odgovoran veliki vulkan.

Erupcija masivnog vulkana na Islandu ispustila je vulkanski pepeo u atmosferu toliko gust da je potpuno prekrio Sunce, a izazvao je katastrofalnu propast useva, dok je globalna temperatura pala na rekordno nizak nivo.

To je bio samo početak.

Vizantijski istoričar Procopius je tada pisao:

“Sunce je dalo svoje svetlo bez svetlosti, kao Mesec tokom cele godine.”

Stari tekstovi o ovom događaju zvuče preterano ozbiljno, ali u ovom slučaju je to bilo.

Tokom 536. godine temperatura je pala za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusa. Irske hronike zabežile su ogroman pad proizvodnje hleba u periodu od 536 do 539.

Tokom leta 536. godine je pao sneg u Kini. Par godina kasnije, 541. godine, bubonska kuga je pogodila rimski kontrolisani Egipat i brzo zapalila svoj put preko istočne rimske imperije, ubivši između trećine i jedne polovine populacije i ubrzavajući kolaps imperije.

Poremećaj u vremenu je ubrzao raspad već prilično oslabljenih imperija antike i u suštini uništila ekonomiju Evrope, otvarajući put ka brutalnim i krvavim ratovima, kugom, tiranijom i feudalizmom koji su usledili.

Ta noćna mora trajala je dosta vremena.

Prema McCormick-u i Maievski-u, stari tekstovi su otkrili da se Evropa nije oporavila iz stagnacije sve do jednog veka kasnije.

Iskreno, sve te godine zvuče prilično užasno.

Pretpostavljam da je potpuni nedostatak Sunca i gladovanje na globalnom nivou stavljaju 536. godinu na vrhu liste najgorih godina u istoriji čovečanstva.

Samim tim dovoljno govori ko je ‘gazda’ na ovoj planeti i od koga zavisimo. Ne treba to da zaboravimo.

www.svettajni.com

Photo by Drew Rae from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti