Da li ste znali? 

Nakon više od 130 godina, istraživači su otkrili 8. čudo sveta

Nakon što su ostali pokopani više od 130 godina, stručnjaci veruju da su možda ponovno otkrili osmo čudo sveta za koje se mislilo da je zauvek izgubljeno.

Priča ide ovako…

Jednom davno – ili 1886. godine, kataklizmičko vulkanska erupcija dogodila se na jezeru Rotomahana na Novom Zelandu. Ova vulkanska erupcija pokreće lančanu reakciju bezbrojnih eksplozija i tokova lave.

Do kraja erupcije, stručnjaci procenjuju da je on oslobodio toliko energije kao što je najveće nuklearno oružje ikada eksplodiralo – Tsar Bomba.

Ali ne samo to, ovaj katastrofalni prirodni događaj takođe je izbrisao sa lica Zemlje nebesku prirodnu formaciju nazvanu Ružičaste i bele terase, zvane Osmo čudo sveta.

Terase su se smatrale globalnom atrakcijom sredinom 19. veka, a turisti iz celog sveta putovali su na Novi Zeland kako bi videli ovu prelepu prirodnu formaciju.

U stvari, terase su se tražile, istraživači su primetili da su brodske pošiljke turista putovale iz Velike Britanije, Evrope i Amerike da vide terase. Smatra se da su roze i bele terase bile stare oko 1000 godina. Hidrotermalni sistem koji ih napaja može biti star do 7000 godina.

“Oni (terase) su postale najveća turistička atrakcija u južnoj hemisferi i britanskoj imperiji, a brodovi s turistima su došli u opasnu posetu iz Velike Britanije, Evrope i Amerike da ih vide”, rekao je Rek Bunn, jedan od istraživača .

“Ali vlada tog vremena nikada nije bila anketirana, tako da nije bilo podataka o njihovoj geografskoj širini ili dužini.”

Terase su – bile? – najveće naslage silike od svoje vrste. Ali stručnjaci sada veruju da neverovatne terase ipak ne mogu biti izgubljene. Prema rečima naučnika, terase nisu uništene niti potisnute na dno jezera, već su zakopane na obali jezera.

Naučnici su koristili poljske dnevnike nemačko-austrijskog geologa Ferdinanda Von Hochstettera koji sadrže detaljan opis lokacije terase pre kataklizmičke erupcije 1886. godine.

“Naše istraživanje se oslanjalo na jedinu anketu ikada napravljenu na tom delu Novog Zelanda i zato smo uvereni da je kartografija dobra”, napisao je Bunn.

“Hochstetter je bio veoma kompetentan kartograf. Mi želimo da ovo uradimo u javnom interesu. Blisko sam sarađivao sa vlasnicima zemlje, plemenskom upravom Tuhourangi, i oni su podržali i oduševljeni radom,” dodao je on.

Prema naučnim analizama, terase su zapravo podeljene na tri dela i nisu pronađene na jezeru Rotomahana, ali ni u blizini drugih geotermalnih izvora.

Bunn veruje da terase nisu potpuno uništene, i da bi u stvari mogle biti u razumnom stanju. Zanimljivo, ovo nije prvi put da su istraživači tvrdili da su otkrili terase.

U studiji iz 2011. godine, naučnici su koristili podmornice bez posade da bi istražili dno jezera rekavši da su pronašli ostatke terasa na podu jezera.

Međutim, u 2016, nakon pet godina istraživanja, tim Novog Zelanda i međunarodnih naučnika došao do “neizbežnog zaključka” da je većina terasa bila uništena erupcijom.


Preporuka: Kamen temeljac – Mesto odakle je Bog stvorio svet


Međutim, Bunn smatra da su prethodne studije sprovedene u oblasti koja je istražena na osnovu 130 godina netačnih kartografskih podataka.

Evo kako izgleda osmo svetsko čudo, klikni ovde.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

Image by yalcin dag from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti