Da li ste znali? 

Nestali brodovi i avioni

Naša planeta krije tajne koje će još dugo da nas zbunjuju, jer mi još nismo dovoljno upoznali Zemlju i sve njene hirove.

Kao dokaz toj tvrdnji je najkarakterističniji zagonetni trougao Florida-Bermudi-Haiti. U tom trouglu već godinama zagonetno nestaju čitave eskadrile bombardera, brodova i jedrilica.

Ne treba zaboraviti da su sa njima nestali i mnogi ljudi, jedini svedoci tih neshvatljivih i zapanjujućih događaja.

Kada nestane neki brod ili avion uvek se pomisli na neki udes, tragičan pad ili potonuće. Ali kada avioni i brodovi redovno nestaju na izvesnim sektorima, u predelima sveta što su tačno locirani, onda čovek ne može a da ne zadrhti od užasa i pomisli da su sve u to umešane neke natčovečanske sile.

Od bezbrojnih primera u poslednja dva veka navešćemo samo nekoliko radi ilustracije.

Petog decembra 1945. godine pet bombardera uzletelo je iz baze Fort Lauderdan na uobičajni rutinski let koji traje samo oko dva sata. To je dakle bio normalan rutinski let koji su piloti redovno obavljali.

Tog dana je bilo lepo vreme, što je uvek karakteristika svih nestanaka aviona i brodova, da je lepo vreme. Avioni su nestali, svih pet, u svim okolnim bazama nastala je uzbuna i počela je potraga.

Jedan veliki hidroavion sa čitavom spasilačkom ekipom od trideset ljudi sa najmodernijom opremom uzleteo je u pravcu mora. ali za manje od deset minuta i on se izgubio, nije se odazivao na pozive, na radio poruke.

Jednostavno je nestao! Bez traga, bez poziva u pomoć. Odmah je u potragu krenulo više od stotinu brodova i tri stotine aviona koji su pretraživali taj tajanstveni trougao.

Traganje je trajalo dve nedelje po vrlo lepom vremenu ali bez ikakvih rezultata.

Sada se postavlja pitanje: ko su pirati koji kidnapuju brodove i avione u blizini Floride? Da li kidnapovanje vrše leteći tanjiri? Jesu li to dela vanzemaljskih bića? Možda je u pitanju i nesrećni prelaz iz treće u neku drugu dimenziju, ili prelaz u neko drugačije vreme od našeg? ateriranja u nekom paralernom i nevidljivom svetu?

Pedantni pomorski statističari zabeležili su da je prvo nestao švedski teretni brod „Lota“ koji je 1866. godine iz Gibraltara plovio za Havanu. Nestao je blizu severne obale Haitija.

Tog dana bilo je lepo vreme kao i uvek. Ipak najstrašniji događaj desio se 1880. godine. Tada je sa Bermuda zaplovila britanska fregata „atlanta“ sa posadom od 250 kadeta i mornara. Nikada se više nije nikome javila. Nestala je bez traga.

Zatim se ređaju jedan za drugim nestanci brodova, tako da je 1918. godine iz Barbadosa isplovio brod „Kiklop.“ Brod je bio poslednje dostignuće pomorske tehnike toga vremena.

Bio je grdosija, nosivosti 19.500 tona. Tovar je nosio za Norfolk, u Virdžiniji (SAD). Imao je 57 putnika i 221 mornara. Posle samo nekoliko dana nestao je zauvek.

Nestanci aviona i brodova se nastavljaju i dalje, 1931. godine, izgubio se svaki trag u Karipskom moru norveškom brodu „starenžer“ i njegovoj posadi.

1953. godine nestao je američki brod „sandra“. 1963. godine nestao je američki tanker „Martin sulfur“ i nikada se o njemu ništa nije saznalo.

Napustimo za trenutak ovaj zagonetni trougao. Krenimo ka jugositočnim obalama japana, u područje između ajvo Džime i ostrva Markus u Đavolje more, kako jedan rukavac Pacifika nazivaju svi pomorci sveta.

Ostalo je zabeleženo da je samo od 1950. do 1954. godine nestalo devet velikih super modernih trgovačkih brodova. Postoje neke sličnosti između Karipskog i Đavoljeg mora prilikom nestajanja brodova i aviona.

Za vreme nestanka uvek je bilo lepo vreme. Nikada ni jedan pilot ili kapetan broda nije pozvao u pomoć. U poslednjim trenucima na magnetofonu zabeleženim izjavama svi su govorili sa zaprepašćenjem u glasu. Nikada nije pronađen ni jedan trag nestalog aviona ili broda.

Takođe jedna nerešena enigma sastoji se u tome što su prvo počele priče po mornarskim krčmama da kruže o ukletim brodovima, brodovima koji plove sa mrtvom posadom ili bez posade i njihov susret sa drugim brodovima, ovim drugima donosi nesreću.

Ubrzo su te priče dobile potvrdu kada je teretni brod „sornado“ naišao na jedrenjak koji je odavno proglašen nestalim.

Jedrenjak se zvao „Marlboro“ i nestao je u jednoj buri 1890. godine a „sornado“ ga je susreo 1913. godine. Šta se sa njim od tada dešavalo, ne zna se ni koliko je nesreća izazvao?

Priča o ukletim brodovima ili lutajućim „Holanđanima“ kako ih pomorci zovu rođena je zapravo mnogo ranije. Prema starim pomorskim arhivama ona se prvi put pominje krajem šesnaestog veka kada je holandska flota imala prevlast na svim morima.

Koliko su u to vreme, a i kasnije priče o brodovima lutalicama uzbuđivale svet i rasplamsavale ljudsku maštu, najbolje svedoče mnogi filmovi na tu temu.

Poznati slikari posvećivali su mnoga platna toj temi, a njome su se inspirisali mnogi poznati pisci i u svetu čuveni muzičari. Ali ni naučnici ni pomorski eksperti nisu uspeli da razreše tu misteriju.

Javnosti je malo poznato da u Lojdovom registru postoji rubrika u koju se isključivo upisuju brodovi koji su na misteriozan način nestali negde na pučini. Izvestan broj tih brodova se ponovo pojavljuje posle niza od više godina na pučini, ali uvek sa mrtvom posadom ili bez nje.

Interesantna je priča vezana za jedan peruanski brod „Francisko Moreno“ koji je pronađen na Pacifiku 1921. godine. iako je brod nestao sedamnaest godina ranije, u jednoj peći na njemu još je gorela vatra.

Takođe je interesantna priča o ukletom brodu „Meri Čeleste“ koji je pronađen posle dvanaest godina lutanja kod azurnih ostrva. Na njemu nije bilo žive duše izuzev jednog crnog mačka, naravno živog!

Brod je napustio njujoršku luku 5. novembra 1872. godine. Natovaren sanducima pića uputio se za Kubu, tačnije Havanu.

Brod je primećen 5. decembra negde ispred Ki Vesta, najjužnije tačke SAD, koje je poznato sklonište gusara i mesto gde su živeli gusari.

Kada su drugi brodovi prišli brodu koji se beživotno ljuljuškao na slabim talasima, na brodu nije bilo ni jednog mornara. sve je bilo na svom mestu, roba i zalihe hrane bili su netaknuti.

Otpala je sumnja pobune, jer je oružje bilo netaknuto, takođe ni gusari nisu ništa uradili jer sve je bilo netaknuto, otpala je i mogućnost brodoloma.

Jednostavno sve je bilo na svom mestu samo posade nije bilo i nikada se nigde nije pojavila a mačak nije mogao da objasni šta se desilo sa ljudima.

U martu 1932. godine svet je potresla još jedna priča o ukletim brodovima. te godine je na jednom malom ostrvu pronađen mornar ted Kontidžer, koji je posadi američkog broda „Dijablo“ koja ga je pronašla ispričao neverovatnu priču.

On je kao mornar pre tri godine plovio na trgovačkom brodu „izabela Kejn“ koji je nosio tovar pamuka.

Jednog dana na pučini desilo se nešto čudno, čitav brod je blještao u žarko crvenoj svetlosti. Kada je pogledao prema pučini, prema brodu se valjala neka blještava svetlost, neka kugla nalik na sunce.

Osvestio se na nekom pustom ostrvu gde je proveo tri godine dok ga nisu pronašli.

Photo by Sebastian Voortman from Pexels / Autor teksta Vitomir Vasić / www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

View this post on Instagram

Zaista neverovatan fenomen 🌍 #svettajni

A post shared by Svet tajni (@svettajni) on

BONUS VIDEO:

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti