Da li ste znali? 

Neverovatne zagonetne slučajnosti

Da li su slučajnosti zaista slučajne? Da li je moguće da se nešto desi sasvim slučajno ili je to pak sudbina?

Ovde ubrajamo i koincidenciju, koja dodatno zbunjuje rešavanje ove zagonetke. Da li je to neka ’nevidljiva sila’ koja kreira slučajne dogadjaje ili..? Šta vi zaista mislite o tome?

Ova priča vas upušta u realne dogadjaje u životu koje se tiču teme slučajnosti i koincidencije. Neke od njih su:

Priča 1:

Ova priča vas vodi u Bukurešt. Porodična atmosfera. Nakon obedovanja, majka, njen sin i ćerka su sedeli u salonu hotela. Na njihovom stolu je stajala velika okrugla vaza. Odjednom, ta vaza biva raskomadana u sitne delice, a da pritom niko nije imao uticaja na nju. Reakcija mame je bila katastrofalna. Odmah je uzviknula da je njena mama, tj. njena baka umrla. Baka je zaista umrla.

Džon Njumen, poznati matematičar smatra da su ovakve pojave povezane sa crnom magijom. Da li vama ovo zvuči nerealno?

Prema njemu, “veliki broj neizvesnosti teoretski daje izvesnost”.  Koincidencija?

Matematičari smatraju da milijarde koincidencija koje se  svakodnevno dešavaju medju ljudima naše planete, a bilo bi zaista čudno da takvih podudarnosti nema.  Slažem se sa njegovom konstatacijom. Što je veći broj osoba, veći je broj slučajnosti medju nama.

Priča 2:

Dva rodjena brata su poginula od istog taksija, istog dana, u razmaku od godinu dana. Oba brata su vozila isti moped, a u taksiju je kao i kod prve pogibije bio isti putnik.

Da li po Vama ovo zvuči neverovatno? Da li se i ovog puta umešala sudbina, koincidencija, slučajnost ili pak neka nevidljiva sila? Šta je to u pitanju?

Priča 3:

Da li ste znali da se Mark Tven rodio 1835.-te godine, prolaskom Halijeve komete, a umro 1910.-te godine ponovnim prolaskom iste komete?

Ono što je još čudnije jeste da je on  1909.-te godine izjavio: “Došao sam sa Halijevom kometom 1935. Ona se ponovo vraća sledeće godine i očekujem da odem zajedno sa njom.” Da li je ovo zaista slucajnost ili..?

Priča 4:

Godine 1899.-te u dvorištu kuće(neodredjena lokacija) je poginuo čovek  od udara groma. Nakon 30 godina, sin je poginuo na isti način, na istom mestu (dvorište). Nazalost, 8.-og  oktobra 1949.-te godine unuk prvog i sin drugog čoveka je takodje poginuo na isti način i to baš u dvoristu te iste kuće.

Da li slucajnost bira odredjeni vremenski period za koji se smatra da zaista nosi odredjenu vrednost?

Švajcarski psiholog i psihijatar  Karl Gustav Jung smatra da su slučajnosti veoma česte, pa čak i više nego što to predvidja teorija verovatnoće.

On je u rečnik uveo pojam sinhronicitet koji objašnjava da se nepovezani dogadjaji javljaju u neočekivanoj vezi jedan sa drugim. Interesantno.

Njegov saradnik Volfgang Pauli smatra ’da su slucajnosti vidljivi tragovi principa kojima se ne može uci u trag.’

Da li to znači da mi ne možemo nikako predvideti neku koincidenciju, slučajnost? Da li ovde može nagadjanje da igra ključnu ulogu? Kako i na koji nacin predvideti slučajnost?

Sve je ovo jedan veliki sklop dogadjaja koji teče po planu i redosledu. Da li mi na bilo koji način možemo poremetiti taj redosled?-Ne. To se zove sudbina. Jednostavno je nekom sudjeno  da se desi odredjena radnja pod raznim okolnostima u neodredjen vremenski period.

Danas se brojni fizicari takodje bave ovom temom.

Dolaze do zaključka da ljudi mogu uticati jedni na druge, jer je u svetu sve povezano. Povezano nevidljivim česticama koje su ujedno  povezane sa stvarnošću i realnošću.

Sada smo već duboko  ’zagrizli’ psihološko sagledavanje činjenica. Zadržaćemo se na njoj. Fizičari su došli do mogućeg zaključka da je možda upravo ljudska misao ta tajanstvena nevidljiva čestica koja upravo rešava ovu potpuno zamršenu zagonetku?

Šta Vi mislite? Da li mi na neki nacin impliciramo da se desi odredjen dogadjaj koji bi uvrstili kao slučajnost ili ima tu nešto drugo?


Preporuka: Čudne prirodne pojave zabeležene širom sveta


Artur Šopenhauer: “Sudbina meša karte, mi igramo.”

Na nama je da izaberemo kartu koja nam se nudi, a da li će to biti slučajnost, zavisi od spleta dogadjaja koji slede.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by Clem Onojeghuo from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti