Da li ste znali? 

Otkrivene dve planine veličine kontinenta u dubokom plaštu Zemlje koje niko ne razume

Otprilike na pola puta između vaših stopala i središta Zemlje, dve planine veličine kontinenta, stisnute stene probijaju srž planete – a naučnici gotovo ništa ne znaju o njima.

Tehnički, ovi misteriozni komadi stene se nazivaju “velikim provincijama niske brzine smicanja(opterećenje čvrstoga tela silama koje djeluju u ravnini nekog preseka tela, a nastoje izazvati paralelno klizanje jednoga dela presjeka (tankog sloja) u odnosu na drugi)” (LLSVPs), jer seizmički valovi koji drhte kroz Zemlju uvek usporavaju kada prolaze kroz te strukture.

Slika prikazana u članku o Eosu (zvaničnom sajtu američke geofizičke unije, ili AGU), daje nam jedan od najdetaljnijih pogleda na te kamene anomalije – koje većina naučnika jednostavno naziva “kamene mrlje”.

Geofizičari su znali za mrlje još 1970-ih, ali danas nisu mnogo bliže njihovom razumevanju.

“Oni su među najvećim strukturama unutar Zemlje”, kaže Ved Lekic, geolog sa Univerziteta iz Marilanda.

Ovo je očigledno: Mrlje počinju na hiljadama kilometara ispod Zemljine površine, gde se stenoviti donji plašt planete susreće sa istopljenom spoljnim jezgrom.

Jedna mrljia vreba duboko ispod Tihog okeana, a druga ispod Afrike i delova Atlantika. Oba su masivna, probodena na pola puta kroz plašt i mere se koliko i kontinenti.

Prema Duncombeu, svaka mrlja se proteže oko 100 puta više od Mount Everesta; ako bi ‘sedeli’ na površini planete, Međunarodna svemirska stanica bi morala da se kreće oko njih.

Ogromne, kaskadne ravnice mrlja upoređene su sa planinama peska ili međusobno povezanih jama šljunka, napisao je Duncombe, ali da li su oni niži ili viši od gustoće u odnosu na spoljni omotač ostaje nepoznato.

Jednako je i misteriozno kako, ako uopšte, mrlje utiču na geološke funkcije kao što su tektonika ploča i vulkanizam.

Novija mapa struktura koje je predstavio Univerzitet Oksford, doktor Marija Cehmistrenko na godišnjem sastanku AGU 2018. godine, sugeriše da vrhovi mrlja mogu da se razvedu u perjanice vrele materije koja se oporavlja od vulkanskih žarišnih tačaka ispod.

Šta ovo zapravo znači?

Niko ne zna. Može potrajati još nekoliko decenija da bi bolje razumeli enigmu blizu srca naše planete.


Preporuka:  Kako je nastao PRVI jezik u svetu?


Srećom, one ne idu nikuda.

Pogledajte slike ovih kamenih mrlja ovde.

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by Glavo on Pixaba

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti