Da li ste znali? 

Šiva – Hinduistički Bog koji živi u svima nama

Šiva – najmoćnije i najpopularnije božanstvo hinduizma – bio je povezan sa mnogim oblastima života, ali pre svega, mnogi vernici su mu pripisivali erotska značenja.

On je, dakle, simbol plodnosti i stvaranja.

Šiva Linga je simbol Gospodina Šive i njegovog potencijala, ali je i ezoterični simbol koji predstavlja Istinu, Znanje i Beskonačnost.

To je drevni znak koji ukazuje na zaključak i jasno podseća na svemoćnog Gospoda, koji je bezobličan.

Prema jednom mitu, kada je svet pretrpeo periodično razaranje, Brama (Stvoritelj među hinduističkim Trojstvom) je video Višnu kako leži na zavojima beskonačnosti i smeje se.

Pozdravio je Bramu rečima: “Zdravo, dete moje”. Ova fraza je duboko uvredila Bramu, jer je on bio tvorac milijardi svetova i nije očekivao da postane nečiji sin.

Njih dvoje su se počeli prepirati oko toga koja je od njih važnija, sve dok se neočekivano pojavila ogromna sjajna kolona bez početka ili kraja.

Odlučili su da ispitaju njegove granice. Smatralo se da je to kralj bogova. Šiva ima šest glava, ali samo pet je vidljivo. Šiva je bog koji uništava svet kada je u stanju haosa.

On je takođe povezan sa meditacijom. Šiva obično nosi zmiju oko vrata i sedi na koži jelena u jogijskom položaju.

Ima polumesec na glavi i drži trozubac u desnoj donjoj ruci; trozubac simbolizuje jedinstvo tri sveta sa kojima se suočava ljudsko biće – njegov unutrašnji svet, njegov neposredni svet i čitav, mnogo širi svet.

Često se ne prikazuje, ali Šiva ima 6 glava, od kojih su samo pet (Isana, Tatpuruša, Vamadeva, Aghora, Sadio-jata) vidljive dok se šesta glava – Adhomukh – može videti samo od prosvetljenih ljudi.

Pet lica predstavljaju pet elemenata: Zemlja, Vetar, Voda, Vatra i Eter.

Sledbenici pokušavaju da prihvate život kakav je i ne bune se protiv stvarnosti. Prema njima, zlo postoji, ali ne bi trebalo da bude dozvoljeno da dominira.

Šiva je njihovo najistaknutije božanstvo. Drugi bogovi iz velikog trojstva su samo njegovi pomagači, oni su njegova emanacija (isticanje).

U tom smislu, Šiva je prikazana kao drvo sa granama koje su kreirali Brama i Višnu. Veliki Šiva je Gospodar Materije Sveta; on vlada prirodom senzualnog sveta i stvara svet u kosmičkom plesu kao Shiva Nataraja (Gospodar plesa).

Takođe se kaže da ima prirodu muškarca i žene. Kaže se da ima hiljadu očiju, jer mu se pripisuje sveprisutnost, jer poseduje izuzetnu mudrost, nepomično jer stoji kao kolona.

Pored toga, on se zove Pashupatim, (Gospodar Životinja), i takođe Gospodar Zveri, jer on vlada nad dušama svih stvorenja.


Preporuka:  Drevne ruševine na Marsu


Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Image by Harikrishnan Mangayil from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti