Da li ste znali? 

Tajne izgubljenih ostrva

Negde daleko. Jako daleko. Udaljeno od naših saznanja. Ostrva koja nose epitet ’izgubljena ostrva’. Zbog čega? Šta je to što ova ostrva čini posebnim u našem svetu?

Ovo su ostrva kojih nema na mapi sveta. Ostrva koja kriju velike tajne. Ovu tajnu nam je otkrio Džejms i Helen Brajan.

Tokom krstarenja Tihim okeanom, posada na jahti uočila je obrise ostrva koji se nalazio ispred njih. Pokušali su da saznaju  na mapi naziv i položaj ovih ostrva, ali njih jednostavno nije bilo na mapi.

Odlučili su da prenoće na ovom ostrvu. Ostrvo je imalo divne peščane plaže sa palmama. Ono što je za nas  interesantno jeste reakcija posade broda sutradan. Zbog čega?  – Nakon prospavane noći, shvatili su da se ne nalaze na istom ostrvu na kom su došli.

Ostrvo se ’preko noći’ promenilo.  Kako? Članovi posade su obišli delove ostrva na kom su bili dan pre i uvideli su da nema više peščanih plaža i palmi. Ostrvo  se u značajnoj meri promenilo. Kako? – Još nikom nije jasno.

Ovo nije jedini slučaj gde se čudne stvari dešavaju na ostrvima  svetskih okeana.  Jedno od zanimljivih ostrva jesu i ’Ostrva 7 gradova’.

Priča datira davne 711.-e godine, kada se grupa izbeglica ukrcala na brod i otplovila na zapad. Uvidevši ova ostrva, ubrzo su ih naselili i izgradili 7 gradova na njima.

Mnogi moreplovci ova ostrva smatraju fantomskim, prvenstveno jer ih je nemoguće naci. Mnoga istraživanja, ekspedicije, pa čak i  pokušaji Kristofera Kolumba su bili neuspešni. Neki kartografi  su ova ostrva poistoveteli sa ostrvima ’Antalija’. Zašto?

Mnogi smatraju da Antaliju ne može svako da pronadje, i da samo odredjeni ljudi imaju pristup u nju. Kako je to zaista moguće? Kako je uopšte funkcionisala njihova zaštita od spoljnog sveta?

Ostrva Antalija je trazio Kristofer Kolumbo, ali sa neuspehom, dok je 1914 godine jedan nepoznati brod doplovio do njene obale. Kako i ko je doplovio? – Uskraćeni smo  odgovorom. Ono što je zanimljivo jeste da su upravo ostrva Veliki i Mali Antili dobili ime po ovom ostrvu.

U grupu  izgubljenih ostrva spada i ’Ostrvo mrtvih duša’. Danas se pričaju legende koje spominju neobična bića koja su živela na dnu mora i koja su imala moć da potapaju ostrva.

Prema legendi, na Islandu postoji tajni ulaz na vulkanu Hekla,  koji vodi ka podzemnim gradovima i tajnom civilizacijom koja je mnogo naprednija od nas. Da li možemo verovati u legende?

Svakako da ne mozemo potpuno odbaciti te teorije, ali takodje ih ne možemo prihvatiti kao istinite.

Na starim sačuvanim pomorskim mapama ucrtana su mnogobrojna misteriozna ostrva, a medju njima spada i Breasil/Brezil/Brasil.

Ova ostrva su ucrtana u Dulcertovoj mapi i stacionarana su južno od obala Irske.  Ono što je veoma  zanimljivo i čudno u vezi ovog ostrva, jeste da je u periodu od XVI do XIX ovo ostrvo veoma često menjalo svoju lokaciju. U jednom periodu je bio stacioniran nedaleko od obala Severne Amerike, ali kasnije se ponovo vratilo kod obala Irske.

Da li to znači da je ovo ostrvo plovilo Atlantskim okeanom?- Da. Kako je to uopšte moguće? Da li postoji mogućnost da ovo ostrvo  danas takodje plovi na relaciji Irska-Severna Amerika? –Moguće.

Ovo ostrvo se spominje i u Irskim legendama. Smatra se da se ovo ostrvo nakon 7 godina izdiže iz vode i jednostavno nestaje čim im se približi neki brod. Da li možemo verovati ovoj legendi?

Ono što još vise zaintrigira nas jeste da su očevidci na brodovima koji su tragali za ovim ostrvom primetili kako živa bica šetaju na ostrvu, a kada su se približili ostrvu, ono je  jednostavno nestalo.  Koja je zapravo tajna ’izgubljenih ostrva’?

Da li ova otkrića ruše mnoge teorije o čovečanstvu i civilizacijama? Šta ako pored nas, tj. naše civilizacije, uporedo razvija i druga civilizacija baš na našoj planeti? Da li ova otkrića možemo uvrstiti medju najvećima do sada?

Sigurno se pitate: ’’Kako je moguće da šira javnost u svetu nije upoznata sa ovim navedenim otkricima?”

Postoji mnogo faktora koji jednostavno sprečavaju javnost da bude upoznata sa ovim misterioznim pričama i otkrićima.

Da li ćemo vremenom saznati i otkriti ostale nedovršene priče, istrage, misterije? – Ne odlučujem ja o tome.

Photo by Tom Swinnen from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti