Da li ste znali? 

Tunguska: Nova studija ne objašnjava šta je izazvalo eksploziju jednaku 185 Hirošimskih bombi

Jedna od najimpresivnijih eksplozija dogodila se 30. juna 1908. godine u Tunguskom regionu Sibira, Rusija.

Masivna eksplozija razderala je nebo, izravnavajući gotovo sve u radijusu od 30 milja. Snaga eksplozije čula se hiljadama kilometara daleko.

Prema ekspertima, skoro 10 miliona stabala je uništeno u eksploziji i bezbroj ugljenisanih leševa jelena i drugih životinja je pronađeno.

Mnogi su sugerisali da je kometa ili asteroid koji je prolazio kroz Zemljinu atmosferu na preko 53,913 kilometara na sat izazvao eksploziju jednaku 185 bombi Hirošime.

Leonid Kulik je 1927. predložio da je asteroid mogao stvoriti moćnu eksploziju.

Međutim, najveći problem sa teorijom Asteroida / Komete jeste da nijedan krater niti ostaci Asteroida ili Komete nikada nisu pronađeni.

Niz drugih istraživača je nagovestio da je u pitanju svemirski objekat poput komete leda mogao biti krivac. 100 godina kasnije, istraživači još uvek nisu odgovorili na jednu od najvećih misterija na našoj planeti.

Neki naučnici su čak predložili da je „crna rupa“ možda bila odgovorna pojava za uticaj.

Ova teorija, međutim, brzo je odbačena zbog nedostatka naučnih dokaza. Lovci na NLO spekulisali su da je masovna eksplozija izazvana fenomenima koji su “van ovog sveta”. Lokalci su imali različite teorije.

Jedan očevidac koji je bačen sa stolice od eksplozije toplote skoro 100 kilometara od mesta eksplozije podsetio je na događaj:

“Odjednom na severnom nebu, nebo je podeljeno na dva dela, a visoko iznad šume čitav severni deo neba bio je pokriven vatrom. U tom trenutku na nebu je usledio prasak i moćan sudar. Nakon sudara usledio je zvuk poput kamenja s neba ili pucnjave oružja. Zemlja je zadrhtala.”

U godinama nakon što su istraživači nastavili potragu za uzrokom događaja u Tunguski, neki istraživači su pronašli tragove magnetita u zemljištu, koji sadrže velike tragove nikla.

Ovo otkriće otvara nove mogućnosti koje upućuju na eksploziju meteora / asteroida kako BBC izveštava.

Nedavne studije su otkrile da uzorci stena u tom području imaju tragove meteornih minerala sa tragovima minerala zvanog londaleit, međutim, mnogi naučnici upozoravaju da ovi nalazi ne objašnjavaju nužno eksploziju, jer su meteorski pljuskovi uobičajeni u tom području.

Mogućnost da otkriveni uzorci mogu biti ostaci mnogo manjih predmeta koji su prošli nezapaženo. Nedostatak kratera je bio najveći problem za naučnike.

Međutim, 2007. godine, italijanski istraživači su predložili da je jezero Čiko u Sibiru možda krije krater koji je predmet ostavio iza sebe. Nažalost, ova teorija je opovrgnuta.


Preporuka: Stvari koje ne bi trebalo da postoje – 4. deo


Stotinu godina nakon događaja, misterija eksplozije Tunguske ostaje duboka misterija koju nebrojeni naučnici širom sveta nisu uspeli da objasne – ali šta god da je objekat mogao, skoro svi se slažu da je eksplozija izazvana udarcem asteroida ili komete u gustu atmosferu Zemlje, stvarajući eksploziju jednaku 185 bombi Hirošime.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti