Da li ste znali? 

Tutankamonov bodež potiče iz svemira!

Prema revidiranoj studiji, bodež koji je nekada pripadao faraonu Tutankamonu ima neobičnu vanzemaljsku kompoziciju.

Istraživači naglašavaju da je rad metala odigrao veoma važnu ulogu u evoluciji ljudske civilizacije, koju istoričari konvencionalno dele na drevne epohe poznate kao “metalne” godine.

Istoričari uzimaju u obzir korišćenje bakra, bronze i gvožđa u nizu. Međutim, jasno je da su oštri prekidi u ovim periodima konvencionalni.

Naročito se govorilo o starosti gvožđa. Stari Egipat je imao velike mineralne resurse. Široka pustinjska područja, naročito istočni deo je bogat rudnicima i kamenolomima koji su iskorišćavani još od antičkih vremena.

Bakar, bronza i zlato se koriste od 4. milenijuma pne. Nasuprot tome, uprkos značajnom prisustvu gvozdenih ruda u drevnom Egiptu, upotreba gvožđa u dolini Nila dogodila se kasnije nego u susednim zemljama, sa najranijim osvrtom na topljenje željeza iz prvog milenijuma pne.

Kralj Tut – koji je vladao zemljom faraona od 1336. do 1327. godine pre nove ere – i dalje zadivljuje arheološku zajednicu. Istraživači su zaključili da je gvožđe bodeža koji je nekada pripadao ‘dečijem faraonu’ napravljen od materijala koji je pripadao meteoru.

Naučnu studiju su vodili italijansko-egipatski istraživači koji su koristili rendgensku fluorescenciju da analiziraju bodež koji datira iz XIV veka pre nove ere.

Istraživači su konačno rešili misteriju iza jednog od dva bodeža pronađenih pored mumije faraona. Jedan od njih je nastao u svemiru, ili bolje rečeno, bodež je izrađen od fragmenata meteorita.

Zapravo, drevni Egipćani su znali za „vanzemaljsko“ poreklo metala i pisali su o „metalu“ koji je došao sa nebesa u drevnim tekstovima.

Nova studija objavljena u časopisu “Meteoritics and Planetary Science” potvrdila je ono što istraživači već godinama spekulišu. Zanimljivo je da otkako je u novembru 1922. godine otkrivena grobnica kralja Tuta, naučna diskuisija je počela raspravljati o prirodi materijala jednog od dva bodeža pronađenih na telu Tutankamona u grobnici.

Ali debata je bila dobro opravdana: drevni egipatski artefakti napravljeni od sličnih elemenata bili su izuzetno retki. Oni nisu razvili metalurgiju koja je napredovala tokom ranih perioda istorije.

Zato se smatra dragocenijim od zlata, objašnjava Frančesko Porcelli, profesor fizike na Univerzitetu u Torinu. Od samog početka, visokokvalitetne proizvodne tehnike korištene u proizvodnji bodeža iznenadile su većinu naučnika koji prihvataju da on odražava kapacitet proizvodnje gvožđa koji je postignut u vreme Tutankamona.

Faraonski bodež je od početka izazvao radoznalost istraživača. Detalji otkrića ukazuju na to da se predmet od početka smatrao neverovatno dragocenim artefaktom: meri 35 cm i utvrđeno je da je u vreme kada je otkriven zajedno s mumijom kralja Tuta oslobođen rđe.

Prema novoj studiji:

“Izvan mediteranskog područja, pad meteorita je percipiran kao božanska poruka u drugim drevnim kulturama. Opšte je prihvaćeno da druge civilizacije širom sveta, uključujući drevne civilizacije u Tibetu, Siriji i Mesopotamiji, koristili su meteoritsko gvožđe za proizvodnju malih alata i ceremonijalnih objekata.”

Porcelli objašnjava kako su istraživači ustanovili da je bodež sastavljen od metala iz svemira. Studije su pokazale da je sastav gvožđa u bodežu sledeći: sadrži 10% nikla i 0,6% kobalta.

„Ovo su tipične koncentracije meteorita. Smatrati da su oni rezultat legure u ovim koncentracijama je nemoguć.“, rekao je Porcelli.

Studija znači da se konačno može prekinuti kontroverza iza bodeža i njegovog neobičnog procesa izgradnje.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

View this post on Instagram

Neverovatan fenomen! 🌊 #svettajni #more #okean

A post shared by Svet tajni (@svettajni) on

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti