Da li ste znali? 

Urbana legenda o Petrovaradinskoj tvrđavi

Svaka država, ima svoju neman, a najpoznatija je ona iz Loh Nesa. Međutim i Novi Sad ima svoju aždaju i to ni manje ni više već na Petrovaradinskoj tvrđavi, tako bar legenda kaže.

O Tvrđavi su se pripovedale razne priče, od tajnih prolaza kroz tunele, do toga da na Đavi živi velika nemam (zmija) koja proždite vojnike, a kasnije i civile…

Ova legenda o velikoj zmiji i danas se prepričava među Ljdima. Ona guta i proždire vojsku i sve one koji bi krenuli put utvrđenja.

A da li se uistinu na Tvrđavi krije strašna nemam piotali smo poznatog novosadskog istraživača. Na vama je da odlučite.

Veljka Milkovića koji preko 50 godina proučava sve misterije, ali i istorijske činjenice Petrovaradinske tvrđave.

Milković kaže da je i on čuo nekoliko legendi, kao i da je sam kao dete video neko čudeso kada se provla;io kroy karakombe, ali do danas nije siguran, da li je to bio neki pacov u katakombama ili ipak…

Kako je ustvari nastala legenda?

– Navodno su Turci zbog izgubljene bitke kod Tekija 1716. godine kada je ubije Damad Paša, tokom noći iz osvete došli da ostave nemani ( zmije), zmije otrovnice Navodno su one tada bile male. To su po verovanju bile zmije koje su se kasnije svojim hibridnim genom pretvorile u ogromne ale koje su postale gospodari katakombi sa samo jednim ciljem da se osvete Eugenu Savojskom proždirući im vojsku u podzemlju.

Za drugu legendu koju je čuo jeste da su tu stradali verenici. naima, pošto je Tvrđava bila vojno utvrđenje i na nju nisu mogli da idu civili, jednom prilikom se za pukovnike i potpukovnike pravio bal.

Jedan od oficira je odveo svoju drago da se prošetaju u misteriozne tunele i nikada nisu pronađeni, lak ni njihove kosi.

– Takođe priča se kako je 1915 godine kako su dva vojnika koji su po kazni nakon što su kasnili sa
odsustva ostavljeni u podzemlju tek toliko da im se utera strah.. Prema kazivanju preživelih, posle nekoliko sati čuli su se krici, niko to veče nije reagovao, a ujutru nakon što su dežurni vojnici otišli po ta dva vojnika imali su šta da vide. Dva unakazena tela, bila su misterija onog vremena. Postavlja se pitanje da li su vojnici bili žrtve čudovišta iz podzemlja ili nekih prestupnika, lopova, kriminalaca onog vremena.

Da ala “Postoji” kazuje još jedna priča, i to o sukobu dva pripadnika armije Kraljevine Jugoslavije iz  1925.godine, pšriča nam Milković.  Redov Žarko Bojić regrut ušao je u sukob sa podoficrom koji je ga je smrtno ubio iz više hitaca nakon što ga je Žarko isprebijao.

Kako bi se izbegla krvna osveta i sačuvala čast vojske, podoficira, porodici je javljeno da je Bojić umro nesrećnim slučajom, dok je prolazio podzemnim lagumima, na njega je nasrnula ogromna zmijurina i udavila ga.

U pismu je pisalo da je telo unakaženo od nemani i da je nedostojno takvo telo vojnika slati porodici.Tako je nastala pesma “Kad je ala vojnika zaklala”

Čak i sedamdesetih godina prošlog veka mogle su se čuti ovakve priče kada na Đavi bije bilo bilo zoološkog vrta. navodno u tom periodu su se čuli razni krici i urlici, neke životinje ili je to samo dobro osmišljena šala nekog čoveka.

– Navodno zmjie otrovnice nalizile su se do 60 tih godina prošlog veka u kazamatima i neistraženim delovima Vaserštata (Vodenog grada) koji je pod ingirencijom vojske.

Po priči Nenada Cvejića njegova majka inače doktor na VMC Petrovaradin primila je vojnika koji se opraštao od života, a koji je zadobio ugriz zmije čije stanište nikao nije bila Evropa, već zemlje dalekog istoka. Na svu sreću zahvaljujući protiv otrovu ovaj vojnik ostao je živ – ističe Milković.

“Piton od 8 metara”

Ovu misteriju sam i u knjizi spominjao “Misterije Petrovaradinske tvrđave”  – Pričalo se da je neki kamiondžija pregazio 8 metara dugog pitona kod Stare Pazove (50 tak km od Petrovaradina)., a ljudi su počeli da veruju da je reč o nemani sa tvrđave.


Preporuka: Na dubini od 14.000 metara istraživači su snimili ljudske glasove


Isto tako su neki studenti koji su odskora boravili u Petrovaradinu, tvrdili kako su videli ogromnu zmiju koja se povukla u podzemje tvrđave istavljajući za sobom široki trag u travi.

Photo by Artem Lupanchuk from Pexels / Autor teksta Liljana Natošević

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti