Da li ste znali? 

Zemlja za MILIJARDU GODINA: Novi jezik, novi okeani, nova rasa

Naš svet je doživeo bezbroj promena tokom istorije. Međutim, Zemlja nastavlja da doživljava promene svaki put i nastaviće da to čini u budućnosti.

Za oko 10,000 godina naša planeta će iskusiti takozvani I10k, takođe poznat kao I10K problem. I10k je klasa svih potencijalnih grešaka u formatiranju vremena i skladištenja koje bi se pojavilo kada se pojavi potreba da se izraze godine sa pet cifara.

Stručnjaci tvrde da će za 10.000 godina čovečanstvo morati riešiti problem. Softver koji kodira kalendarsku godinu kao četiri digitalne decimale više neće moći da kodira datume počevši od 10.000 godine nove ere.

To će biti pravi I10K. Otprilike u isto vreme genetske varijacije na Zemlji – kao što su koža i boja kose – više neće biti regionalizovane i ravnomerno će se rasporediti po planeti.

Navodi se da će za oko 20.000 godina od sada, jezici Zemlje sadržati samo jednu od 100 ključnih reči. To znači da će se svi jezici koji se govore na planeti vremenom razviti u drugi.

Globalno zagrevanje ili ne, Zemlja će osetiti efekte klimatskih promena i da će, bez obzira na efekte, Zemlja proći kroz još jedan ledeni period u budućnosti koji će drastično preoblikovati svet.

Tokom novog perioda ledenog doba na našoj planeti, Nijagarini vodopadi će nestati jer će postati erodirani. Štaviše, predviđa se da će i mnoga jezera u Kanadi nestati.

Takođe, stručnjaci veruju da će dani biti duži za jednu sekundu. Sto hiljada godina u budućnost, Zvezde i Konstelacije koje se mogu videti sa Zemlje danas, potpuno promeniti, preoblikovaće noćno nebo.

Takođe, za 100.000 godina, veruje se da će čovečanstvo konačno učiniti Mars kolonijom. (Mislim da to možemo učiniti mnogo ranije, zar ne?) Havaji će dobiti još jedno ostrvo za otprilike 250.000 godina, a za 500.000 godina, veruje se da će našu planetu najverovatnije pogoditi masivni asteroid,

Takođe, mnogi prirodni parkovi na Zemlji – poput Nacionalnog parka Badlands u Južnoj Dakoti – potpuno će nestati za 500.000 godina. Za oko 950.000 godina, stručnjaci predviđaju da će meteorski krater u Arizoni biti više vidljiv.

U isto vreme, super-vulkanska erupcija – slična erupciji Tobe pre 70.000 godina, koja je skoro uništila čovečanstvo sa naše planete – ponovo pokrenuti.

Nebo će se još više promeniti. U ovom trenutku, zvezda Betelgeuse će eksplodirati, a njeno uništavanje će lako biti vidljivo sa Zemlje.

Za dva miliona godina, Zemlja će se promeniti u neprepoznatljivu tačku – iako mislim da će se to desiti u narednih nekoliko hiljada godina – i Veliki kanjon će narušiti promenu svog izgleda u potpunosti.

Tokom ove tačke, stručnjaci predviđaju da će naša vrsta kolonizovati druge planete. Za oko 10 miliona godina, navodi se da će komad istočne Afrike razdvojiti kontinent i da će se novi okeanski bazen formirati između komada i preostale kontinentalne kore.

Za 50 miliona godina, stručnjaci predviđaju da će se Fobos – jedan od Marsovih meseca – sudariti sa crvenom planetom koja će izazvati katastrofalno uništenje.

Na Zemlji će se u to vreme Afrika sudariti se sa Evroazijom, uzrokujući zauvek nestajanje Sredozemnog mora. Za oko 80 miliona godina, Havaji će potonuti. Za oko 250 miliona godina, formiraće se novi Pangea kontinent.

Između 400 i 500 miliona godina, superkontinent će se ponovo raspasti. Nakon toga, za oko 500 do 600 miliona godina, stručnjaci predviđaju da će se smrtonosna eksplozija gama zraka pojaviti i da će ozbiljno narušiti Zemljin ozonski omotač uzrokujući još jedno masovno istrebljenje.

Za 800 miliona godina, nivoi CO na Zemlji će pasti do tačke u kojoj fotosinteza C4 više neće biti moguća.

I konačno, za 1 milijardu godina, Sunčeva svetlost će se povećati, uzrokujući da Zemlja ima prosečnu temperaturu od 47 stepeni Celzijusa.

Do tada, stručnjaci veruju da će okeani ispariti, ostavljajući iza sebe samo džepove vode na polovima, postajući sledeće najbolje lokacije gde život još uvek može da postoji.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti