Da li ste znali? 

Život na Zemlji je postojao 300 miliona godina ranije nego što se mislilo

“Moramo drugačije razmišljati o ranoj Zemlji.”

Tim geohemičara na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu (UCLA) upravo je našao dokaze da život na Zemlji datira 300 miliona godina ranije nego što se mislilo.

Nalaz implicira da je život nastao vrlo brzo nakon što je naš svet formiran. Rad je nedavno objavljen u Nacionalnoj akademiji nauka (PNAS).

“Pre dvadeset godina, ovo bi bilo jeretičko; pronalaženje dokaza o životu pre 3,8 milijardi godina.”, rekao je Mark Harrison, koautor istraživanja i profesor geokemije u UCLA.

“Život na Zemlji je možda započeo skoro trenutačno”, dodao je Harrison, član Nacionalne akademije nauka. “Sa pravim sastojcima, život se čini veoma brz.”

Prema ovoj novoj studiji, život je postojao na našoj planeti čak i pre masovnog bombardovanja unutrašnjeg sunčevog sistema pre nekih 3,9 milijardi godina, kada su se brojni nebeski predmeti srušili na Mesec i Zemlju.

“Ako je ceo život na Zemlji umro za vreme ovog bombardovanja, što su neki naučnici tvrdili, onda je život morao brzo da se ponovo pokrene”, rekao je Patrick Boehnke, koautor istraživanja i diplomirani student Harrisonove laboratorije.

Brojni istraživači su verovali da je Zemlja bila pusta i opuštena planeta u dalekoj prošlosti, ali baš kao što smo saznali iz onoga što smo otkrili na Marsu, nije baš onako kao što je nauka predložila.

“Rana Zemlja svakako nije bila paklena, suva; za to ne vidimo apsolutno nikakve dokaze “, rekao je Harison. “Planeta je verovatno bila mnogo više poput današnjeg nego što se ranije mislilo.”

Pod nadzorom Elizabeth Bell, istraživača iz UCLA, stručnjaci su proučavali preko 10.000 cirkona formiranih iz rastopljenih stena iz zapadne Australije.

Cirkoni zauzimaju i čuvaju njihovo neposredno okruženje, što je navelo istraživače da ih nazovu “vremenske kapsule”.

Prema izveštaju sa veb lokacije UCLA, naučnici su identifikovali 656 cirkona koji sadrže tamne mrlje koje bi mogle da otkriju i pažljivo analiziraju 79 njih sa Raman spektroskopijom, tehnikom koja prikazuje molekularnu i hemijsku strukturu drevnih mikroorganizama u tri dimenzije.

Istraživači su imali jedan cilj, tražeći ugljenik, ključnu komponentu za život.

Zanimljivo je da je jedan od 79 cirkona sadržao grafit na dve lokacije. Vrlo su sigurni da ovi cirkoni stvarno predstavljaju grafit star 4,1 milijardu godina.

“Ne postoji bolji slučaj primarne inkluzije u mineralnom materijalu koji je ikada dokumentovan, i niko nije ponudio alternativno objašnjenje za grafit nebiološkog porekla u cirkonu.”

Harrison je dodao da istraživanje ukazuje na to da život kakav znamo u univerzumu može biti bogat, jer se na našoj planeti jednostavan život formirao vrlo brzo.


Preporuka:  Povezanost Afričkog plemena Dogoni sa sistemom Sirijus


www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by Scott Webb from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti