Da li ste znali? 

ZVANIČNO: Postojao je život na Zemlji PRE 3,5 MILIJARDI GODINA!

Prema mišljenju stručnjaka, mnogo pre nego što su se ljudi pojavili na Zemlji, oblici života su bili prosutni pre 3,5 milijarde godina. To su milijarde, ne milioni.

Decenijama su naučnici raspravljali o poreklu života i najstarijim životnim oblicima kako bi nazvali našu planetu domom.

Sada je nova studija koristila najsavremenije tehnike kako bi se upoznali sa najstarijim organizmima na Zemlji.

Studija opisuje 11 mikrobioloških uzoraka, koji povezuju njihovu morfologiju sa hemijskim potpisima koji su karakteristični za život.

Neki predstavljaju sada izumrle bakterije i mikrobe iz domena života zvanog Arheja, dok su drugi slični vrstama koje i danas postoje.

Nalazi takođe ukazuju na to kako je svako od njih preživeo na planeti bez kiseonika. Njihovi rezultati su pokazali da su se bakterije i mikrobi već razvili na našoj planeti pre 3,5 milijardi godina, i da su možda dugo živeli na Zemlji bez – ili sa vrlo ograničenim kiseonikom.

Revolucionarnu studiju vodili su paleo-biolog Vilijam Šopf sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu i geolog naučnik Džon Val sa Univerziteta Viskonsin-Madison.

Istraživači su analizirali sada izumrle bakterije i mikrobe koji su otkriveni 1982. godine u kamenoj formaciji koja se nalazi u zapadnoj Australiji. Organizmi su pronađeni u steni.

Prvi “kontroverzni” rezultati su dobijeni od profesora Šopfa i njegovog tima 1993. godine, kada su, koristeći radiometrijsku analizu, bili u stanju dati datum fosilizovanom organizmu – 3.45 milijardi godina.

Stena koju su Šopf i njegov tim analizirali pokazali su se kao najraniji dokaz života na Zemlji, a Šopf i njegov tim zaključili su da su “bića” mogla postojati na Zemlji milijardu godina ranije nego što se ranije mislilo.

Ove tvrdnje izazvale su brojne sumnje dok drugi stručnjaci tvrde da su njegove tvrdnje previše spekulativne i da su organizmi koje je pronašao (nevidljivi golim okom) bili samo čudno oblikovane stene, čudni minerali koji samo podsećaju na biološke organizme, ali da to nisu.

Međutim, prošlo je više od dve decenije od kada je Šopf otkrio, što znači da se tehnologija od tada znatno poboljšala. Profesor Šopf je pronašao nove načine za analizu uzoraka stena nakon što je razvio nove, revolucionarne metode.

Kao što su primetili stručnjaci, bilo koja vrsta organske supstance ima karakterističnu mešavinu izotopa ugljenika.

Stoga su naučnici identifikovali nove metode za otkrivanje razlika između organizama. To im je omogućilo da izmere sastav izotopa ugljenika svakog fosila i da ga uporede sa stenama bez fosila iz istog perioda.

Moderna tehnologija pomaže da se potvrdi teorija iz 1990-ih.

Nakon merenja sastava ugljenog izotopa svakog pojedinačnog fosila, Šopf i njegov tim su otkrili kako je njihova teorija iz 1993. bila ispravna.

Pokazalo se da stena koja je bila stara 3,5 milijardi godina sadrži ostatke ranog biološkog života starog koliko i stene u kojima su pronađeni organizmi.

Zatim su pojedinačno analizirali mikrofosile i identifikovali pet vrsta od kojih su dva identifikovana kao fotosintezatori, dva su bila organizmi koji troše metan i jedan je organizam koji proizvodi metan.


Preporuka:  Akaša zapisi sadrže celokupno znanje Univerzuma


Polako ali sigurno sklapamo delove nama nepoznate istorije.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by Pete Johnson from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti