Drevne civilizacije 

Božiji narod Maje

Zovu ih i legendaran narod. Zašto? Stvorili su nemoguće za taj period. Stvarali su, razvijali su, vladali su, i došlo je vreme kada su u veoma kratkom periodu, možemo reći, nestali.

Kako je moguće da jedna velika civilizacija tek tako nestane? Ovo je narod koji je uspeo da napravi astronomsku mapu neba, narod koji je usavršio matematiku, narod koji je zaslužan za najprecizniji kalendar iz tog perioda.

Sami počeci ove civilizacije datiraju jos pre 2600. godina pre Hrista. Gradili su hramove, piramide, puteve, grandiozne arhitekture.

Kako je moguće da bez korišćenja alata jedan narod sagradi takve gradjevine zbog čega su i dan danas mnogi fascinirani njihovim izgledom? Niko ne može sa sigurnošću da odgovori na to pitanje.  Poznat je i čuveni majanski kalendar.

Čuven po tome jer je bio jedini precizan kalendar na svetu koji je sadržao datume nekoliko vekova unapred. Čuveni majanski kalendar se završio 21.12.2012.-e godine.

Naučnici smatraju da se on nije završio, već da se završio odredjeni ciklus vremena i da kreće drugi.

Kao i svaki narod, Maje su verovale u bogove. Za razliku od drugih naroda, Maje su verovale u preko 150 bogova. Svaki je imao svoju dužnost koju je obavljao.

Možda niste znali, ali narod Maja je imao i svoju drugu stranu, brutalnost. Prinosili su ljudske žrtve.

Tokom trajanja ceremonije, 4 muškarca zvana Chacks, dobili ime po bogu kiše, držali su žrtvu za ruke i noge, dok je jedna osoba otvarala grudni koš.

Išli su do te granice da ubiju čoveka kako bi zadovoljili Boga. Zato ih i zovu ’božanski narod’.  Ovo je narod koji krije mnoge tajne. Narod za koji mnogi smatraju da su doprineli razvoju mnogih grana nauke.

Danas postoje potomci naroda Maja. Neke od najvećih grupa Maja nalaze se u Meksiku. Najvažniji od njih su Jukateci ( 300.000 ), Tzotzil (120.000), i Tzeltal (80.000).

Smatra se da su njihovi preci sačinjavali veliki narod. Danas ne možemo sa sigurnošću objasniti kako je ovaj narod nestao sa tih prostora.

Neki smatraju da su nepogodne vremenske prilike naterale Maje da traže novo utočište, neki smatraju da je došlo do sukoba unutar Maja i da su se podelili na plemena, dok drugi smatraju da je Španska invazija bila kobna za taj narod.

Različita su mišljenja, a samo je jedan tačan odgovor.  Danas se vrše razna arheološka istraživanja na području gde je živela i stvarala ova civilizacija.

Naučnici iz raznih krajeva sveta svakodnevno otkrivaju nove dokaze. Problem koji imaju jesu guste šume i nedostupan teren za istraživanje.

Nadam se, kao i vi, da ćemo u skorijoj budućnosti otkiti mnoge tajne i zagonetke koje krije ova drevna civilizacija.

Istraživanja koja se trenutno vrše nisu dovoljna da sa sigurnošću možemo odgovoriti na sva pitanja koja nas muče, pitanja na koja želimo da saznamo odgovor.

Nadajmo se da će uskoro biti sastavljena složena slagalica, slagalica koja krije mnoge drevne tajne.

Photo source: pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti