Drevne civilizacije 

Čovečanstvo PRE religije: Kako je društvo tada razmišljalo?

Da li ste se ikada zapitali kako je rano društvo razmišljalo pre nego što se pojavila religija?

Zahvaljujući mnogim otkrićima napravljenih u poslednjih nekoliko decenija, došli smo da rezultata da je čovečanstvo postojalo na Zemlji mnogo ranije nego što pisana istorija kaže.

Dakle, pre nego što je čovečanstvo počelo da deli i obožava različite bogove, koga su ljudi tada “obožavali”?

Moramo razlikovati istorijsko poreklo religije iz svojih psiholoških ili socioloških korena. Prvo religiozno ponašanje koje se pojavljuje tokom evolucije čoveka verovatno će biti relativno skorašnje – istraživači kažu da je srednji paleolitik – i predstavlja aspekt moderne bihejvioralne situacije, što je period porekla jezika.

Mnogi istraživači primećuju kako su dokazi religioznog ponašanja u prvim ljudima pre Homo sapiensa nesporni.

Naučnici ukazuju na sahranjivanje sa namerom, posebno onih koji uključuju seriju artefakata sahranjenih zajedno sa pojedincem, što se može smatrati jednim od prvih vidljivih oblika verske prakse, jer može ilustrirati “brigu za pokojnika koji prevazilazi svakodnevni život.”

Dokazi sugerišu da su Neandertalci bili prvi hominidi koji su namerno sahranili mrtve. Primeri ovoga su Šanidar u Iraku, Pećina Kebara u Izraelu i Krapina u Hrvatskoj.

Neki naučnici tvrde, međutim, da su ta tela možda manipulisana iz sekularnih razloga, uprkos činjenici da ne postoje dokazi koji bi podržali tu tvrdnju.

Arheolozi predlažu da srednja paleolitska društva, poput neandertalskih društava, možda praktikuju oblik totemizma ili zoolaterije, osim njihovih sahranjivanja, za koje mnogi veruju da su religiozne prirode.

Međutim, naučnici primećuju da religiozno ponašanje varira široko između različitih kultura širom sveta, u širem smislu, religija je univerzalni kulturni identitet koji se nalazi u svim ljudskim društvima.

Ali, gde je sve počelo?

Studija eksperata Oksfordskog univerziteta sugeriše da je u čovečanstvo urođeno da bude religiozano, a uzrok toga je evolucija.

Kao što je primetio Dominic Johnson, stručnjak za evolucionu biologiju i međunarodne odnose sa Oksford univerziteta, strah od bogova mogao je pomoći ljudima da oblikuju ono što smo danas.

To znači da bi religija mogla biti rezultat evolucije. Priče, mitovi i vezivanje, kao osnove kompleksnih religija?

Novi svežiji uvid nude eksperti iz Velike Britanije, koji pretpostavljaju da je razmena tradicionalnih priča među drevnim narodima služila kao “univerzalni” instrument za uspostavljanje odnosa između različitih plemena.

Oni to zovu ‘diplomatija praistorije’.

Antropolozi na Univerzitetskom koledžu u Londonu otkrivaju da su priče i mitovi drevnih naroda služili kao sredstvo ujedinjavanja stanovništva, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

Mnogi antropolozi prihvataju teoriju da se religije pojavljuju sa ciljem održavanja društvenog poretka i jačanja veza između članova.

Međutim, prema novoj studiji, drevni narodi su imali druge načine uspostavljanja odnosa, pošto su se prve religije pojavile pre nekih 13.000-15.000 godina.

Jedan od koautora studije britanskog univerziteta, Andrea Migliano, istraživao je život jednog autohtonog plemena Filipina, Agte: oni su lovci i sakupljači i žive samostalno van modernog društva.

Istraživanje je istraživalo uticaj pripovedanja priča o saradnji lovaca i sakupljača i koristi na nivou individualnog nivoa.

Da bi razumeli ponašanje društva i religije, istraživači iz Velike Britanije zatražili su od vođe plemena Agte da im ispriča priče i tradicionalne bajke svog plemena i primetio je da je većina priča usredsređena na vrednost saradnje, značaj društvenih normi, rodnu ravnopravnost i zabranu upotrebe nasilja kao instrumenta za rešavanje sukoba.

Pored toga, najbolji naratori priča, i muškaraca i žena, imaju prednosti unutar svog plemena. Ostali članovi posebno ih poštuju i imaju prosečno 0,5 dece više od ostalih.


Preporuka:  Poslednji spisi Hokinga govore o superljudima


Takođe, naučnici procenjuju da je tradicija pripovedanja priča služila kao prototip religijama koje će se pojaviti kasnije.

www.svettajni.com

Photo by Francesco Ungaro from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti