Drevne civilizacije 

Drevni tekstovi sugerišu da su Majanski astronomi mapirali planete 700 godina pre Kopernika

Drevne Maje su se isticale u poljoprivredi, keramici, pisanju hijeroglifa, izradi kalendara, matematici i bilI su jednI od najimpresivnijih astronoma u prošlosti.

Mada je među naučnicima poznato da su drevne Maje stvarale sofisticirane nebeske karte i mapirale nebo sa ekstremnom preciznošću kako bi izračunale dužinu meseci i godina, njihovi astronomski rezultati mogli su biti podcenjeni od strane akademika.

Prema novoj studiji, ova drevna mezoamerička civilizacija bila je toliko napredna da je njihovo znanje iz astronomije bilo konkurentno onoj koju je poznati astronom Kopernik primenio nekih 700 godina kasnije.

Prema nalazima vodećeg antropologa, otkrio je uverljive dokaze koji ukazuju na to da su drevni astronomi Maje posmatrali planete u našem Sunčevom sistemu pre više od 1000 godina na način koji je vekovima kasnije učinio renesansni astronom Kopernik.

Dr Gerardo Aldana, antropolog sa Univerziteta u Kaliforniji, Santa Barbara, detaljno je pregledao Venerinu tabelu koja se nalazi u Drezdenskom kodeksu i nudi novu interpretaciju njenog značenja.

Dr Aldana veruje da ukazuju na opservacije pronađene u Drezdenskom kodeksu – knjigu drevne Maje iz 10. veka iz Čičen Ice, Jukatan, Meksiko.

Dr Aldana nudi potpuno drugačije razmišljanje koje sugeriše da, umesto da bude jednostavno obična numerologija, kako tvrde mnogi istraživači, drevni tekst ilustruje zamršene astronomske opservacije napravljene iz Čičen Ice.

Prema dr Aldani, ovaj tip astronomske opservacije je možda razvijen od strane drevnih Maja još 870. godine, stotinama godina pre nego što je poznati astronom Kopernik došao na ideju da se naše Sunce nalazi u centru našeg solarnog sistema početkom 16. veka.

Govoreći o svom otkriću, dr Aldana predlaže:

„Kada ga vidite kao istorijski zapis, on menja interpretaciju. Imali su obredne aktivnosti kada bi se čitav grad okupio, i oni bi uradili određene događaje na osnovu posmatranja Venere.”

Dobro je poznato da tabela Venere sadrži matematičke korekcije za crtanje prolaza Venere preko neba kako bi se ispravio kalendar Maja.

Zbog činjenice da je Venerin ciklus neredovit —583.92 dana — zahteva nekoliko korekcija kao što je to prestupna godina prema gregorijanskom kalendaru danas.

Međutim, dr Aldana ukazuje da tradicionalna tumačenja Venerine tabele i prisutnih hijeroglifa podcenjuju naučnu vrednost koju su postigle drevne Maje. Otkrića dr Aldane objavljena su u časopisu Astronomija i kultura.

Njegov rad ukazuje na to da su Maje izvodile astronomiju u Chičen Ici u veoma specifičnom vremenskom okviru. Antropolog tvrdi da je ovaj period astronomske studije možda nastao pod vladavinom K’ak U Pakala K’aviila, jednog od najistaknutijih vladara grada.

“Ovo je deo koji smatram najkorisnijim, da kada dođemo ovde, gledamo rad pojedinih Maja, a mogli bismo ga nazvati naučnikom, astronomom.”

“Ova osoba, koja je svedočila događajima u ovom jednom gradu u ovom vrlo određenom periodu, stvorila je, kroz svoju kreativnost, ovu matematičku inovaciju”, kaže dr Aldana.

Da bi dr Aldana otkrio tajne Venerine tabele, morao je analizirati hijeroglife dok nije otkrio ključni glagol, stvaran, koji je imao potpuno drugačije značenje od onoga što su istraživači ranije smatrali.

Dr Aldana veruje da je glagol korišćen sa značenjem “obuhvatiti” u istorijskom i kosmološkom kontekstu. Zanimljivo je da je on istraživao i više zapisa o Veneri otkrivenoj na još jednom istaknutom drevnom mestu Maja – Kopanu.

Prema dr Aldani, sličnosti među njima čvrsto podržavaju ideju da su to istorijska zapažanja. Govoreći o otkriću, dr Aldana je rekao:

“Ja to zovem “otkrivanjem otkrića “, jer to nije samo njihovo otkriće, već sve one slepe oči koje imamo, koje smo konstruisali i postavili na mesto koje nas sprečava da vidimo da je to njihovo vlastito stvarno naučno otkriće. Ako kažete da je to samo numerologija koja odgovara tom datumu – ne temelji se na bilo čemu što možete videti.”

“A ako kažete: “Samo ćemo ih manipulisati dok nam ne daju najtačniju putanju “, ne ograničavate celu stvar u bilo kom istorijskom vremenu.”

“Ako, s druge strane, kažete: “Ovo je zasnovano na istorijskom zapisu ”, to će umanjiti niz mogućnosti. A ako kažete da su oni ispravljali određenu svrhu, onda odjednom imate veoma mali prozor kada se to otkriće moglo dogoditi.”


Preporuka:  13 Najvećih zabluda u koje verujemo


Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

 

Image by Thanks. All my pics are free! from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti