Drevne civilizacije 

Egipat PRE faraona: Period kada su Bogovi vladali Zemljom

Da li ste se ikada zapitali o pre-faraonskom Egiptu i njegovim vladarima, a ne prema glavnim naučnicima, već prema drevnim tekstovima napisanim pre nekoliko hiljada godina?

U drevnom Egiptu, mnogo pre nego što je prvi “smrtni” faraon poznat kao Menes-Narmer vladao zemljom Egipta, bilo je drugih kraljeva, božanstava i “onih koji su došli odozgo” koji su vladali zemljom poznatom kao Egipat danas.

Ovaj put u istoriji, pre-faraonski period ostaje velika misterija za većinu učenjaka i egiptologa, uglavnom zato što ne mogu prihvatiti ono što je napisano jer ide direktno protiv verovanja većine istoričara, arheologa i egiptologa.

Vreme pre 3000. pne, datum kada se prvi zvanični faraon pojavio u Egiptu je velika enigma. Nije tajna da su drevni Egipćani svoju civilizaciju smatrali nasleđem Bogova koji nisu došli sa Zemlje nego iz drugih delova kosmosa, a izgleda da pretfaraonski Egipat podržava tu teoriju.

Jedan od najznačajnijih drevnih tekstova koji nam mogu reći više o ovom vremenu u istoriji je Torunski papirus, u kojem su navedeni svi faraoni koji su vladali u drevnom Egiptu.

Ne samo da ovaj spisak uključuje sve ‘zvanične’ istorijske faraone drevnog Egipta, već uključuje i božanstva ili “bogove” koji su dolazili odozgo i vladali su nad egipatskim zemljama pre prvog smrtnog egipatskog faraona sa linijom koja se širi preko 13.000 godina.

To je velika enigma zato što mainstream naučnici smatraju ovaj drevni tekst čistim mitom i zato je većina detalja drevnog teksta zanemarena i izostavljena iz istorijskih knjiga.

„Čini se da nemaju pretke ili periode razvoja; izgleda da su se pojavili preko noći.”– engleski egiptolog Tobi Vilkinson.

Postoje neki istraživači koji veruju da izračunavanjem dešifrovanih informacija dobijenih od Papirusa iz Torina, dobijamo početni period, koji se naziva kraljevstvo Ptah, tvorac i prvi vladar drevnog Egipta, koji datira iz 39.000 godina pne. Egiptologija i zvanična istoriografija govore nam da se sve do predinastičke ere smatra mitom, bez mnogo istorijske vrednosti.

Palermo stela je još jedan neverovatan drevni tekst koji spominje predinastičke vladare drevnog Egipta. Ova drevna Stela čak spominje egipatskog Boga Horusa, sugerišući da je on bio fizički vladar drevnog Egipta pre nekoliko hiljada godina.

Još jedan egipatski bog, Thoth je rekao da je vladao u zemljama drevnog Egipta od 8670. do 7100. pne. Zanimljivo je da je egipatski veliki sveštenik Manetho, koji je imao pristup neograničenim drevnim tekstovima iz drevne Aleksandrijske biblioteke i koji je pisao za faraona u istoriji drevnog Egipta u 30 svezaka, upućuje na božanska bića koja su vladala tokom pretfaraonskog Egipta.

Ako pogledate današnje egiptologe, saznaćete da i oni koriste Manetovo datiranje, smatrajući ga vrlo pouzdanim alatom za proučavanje službeno priznatih dinastija, ali iz nekog tajanstvenog razloga, isti egiptolozi su odlučili da izbegavaju sve što se odnosi na – istorijske dinastije, pažljivo biraju određene detalje i usvajaju ih kao svoje dok odbacuju sve što se ne uklapa u njihov pogled na istoriju.

Mnogi naučnici danas smatraju Manetha ocem egiptologije. Možemo pratiti vladare Egipta u seriji drevnih „kraljevskih lista“. Na primer, kraljevska lista Abidosa, koja se nalazi na zidu hrama Seti I u Abidosu, nudi hronološki red od sedamdeset šest vladara drevnog Egipta, koji se kreću od Menesa do Sethosa.

Spisak Karnaka koji se može naći u Luvru, koji ima šezdeset i jednog vladara, od Menesa do Tutmoza III. Ove dve liste nude nam uvid u tradiciju Gornjeg Egipta. Kraljevska lista Sakkara prikazuje četrdeset sedam kraljeva pre i uključujući Ramzesa II.

Važniji od bilo kojeg od gore pomenutih je Torinski Papirus: Ovaj drevni tekst pisan hijeratično na verzima papirusa, sa prikazom vremena Ramzesa II (koji daje približan datum, oko 1200. pne). U svom prvobitnom stanju, papirus je verovatno bio umetnički lep primer, pošto je scenario izuzetno fin.

Sadrži imena kraljeva u redu, preko 300 kada su završena, sa dužinom svake vladavine u godinama, mesecima i danima; i dok se definitivno izdanje papira još nije objavilo, očekuje se da će dalja istraživanja dati dodatne rezultate.

Papir počinje, kao i Maneton, sa dinastijama bogova, a slede smrtni kraljevi i u dinastijama. Zabeležena je promena dinastije, i daje se suma vladavine: takođe, kao u Maneton, nekoliko dinastija se dodaje zajedno, npr. “Zbir kraljeva od Menesa do [Unasa]” na kraju dinastije V.

Raspored u papirusu je veoma sličan onom u Sažetku Manetona.

Maneton nam daje niz zanimljivih detalja o takozvanim “božanskim” vladarima drevnog Egipta i njihovim dinastijama koje on deli u tri različite kategorije: Bogovi, Heroji i “Manes”, ali i mnogi drugi autori, Euzebije, biskup Caesarea u Palestini, i Sincellus govori o lozi bogova koja je vladala na Zemlji ukupno 36.600 godina. Posle ovog perioda vladavine dolaze smrtni faraoni starog Egipta.


Preporuka:  Misterije levitacije – Prenošenje blokova kroz vazduh


Krajnje je vreme da se suočimo sa originalnom istorijom.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by Ramon Perucho from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti