Drevne civilizacije 

Hobiti su postojali u dalekoj prošlosti!

Prema naučnim istraživanjima, Hobiti su postojali na Zemlji u dalekoj prošlosti.

Izgleda da Hobiti nisu izmišljena vrsta koja živi samo u filmovima “Gospodar prstenova” i “Hobit”.

Prema naučnicima, Hobiti, drevna ljudska vrsta je postojala u dalekoj prošlosti, a ostaci koji su otkriveni na indonežanskom ostrvu Flores, verovatno su potomci iz azijskog homo erektusa.

Prema timu japanskih istraživača, vrsta je ‘evoluirala’ smanjujući svoju visinu nakon što je ostrvo pretrpelo prirodnu katastrofu.

Tim japanskih istraživača veruje da su hobiti samo jedan metar visine potomci Homo erectusa, ali su se smanjili nakon što su ostali zarobljeni na ostrvu Flores u Indoneziji, možda nakon prirodne katastrofe.

Ovo se moglo dogoditi zbog „efekta ostrva“ ili „patuljastog stanja“ koji se javlja kada se populacija razvija u okruženju „sandbok“ (u kutiji sa peskom).

Ovo je zaključak grupe japanskih istraživača nakon što su analizirali zube članova ove vrste. Vođa projekta, Iousuke Kaifu iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke u Tokiju, objasnio je da su po njegovom mišljenju, “rani moderni ljudi mogli biti izmešani s azijskim Homo erectusom u malom procentu.”

To u osnovi znači da postoji mogućnost da među modernim ljudskim populacijama, doslovno postoje potomci iz pravog mesa i krvi “Hobita”.

Prema pisanju “LiveScience”, “Srodni kostur je jedna od stvari koja čini ovaj uzorak vrlo uzbudljivim”, rekao je Mark Collard, biološki antropolog sa Univerziteta Simon Fraser u Burnabiju, Britanska Kolumbija, a to su povezani skeleti hominina izvan neandertalaca.

Istraživači su pronašli ostatke ove misteriozne vrste 2003. godine u pećini “Liang Bua”.

Istraživači su nazvali vrstu Homo floresiensis, ali je kasnije nazvana “Hobit” u čast voljenog lika u popularnom filmu “Gospodar prstenova”.

Prema prvobitnim datumima, vrsta Hobita je obuhvatila raspon između 74,000 do 17,000 godine. Zanimljivo je da je studija objavljena 2013. godine u časopisu “Proceedings of the Roial Societi B” pokazala da je H. floresiensis imao veći mozak nego što se nekada mislilo.

Međutim, postoje i alternativni pogledi na “hobitske vrste”. Neki istraživači tvrde da ostaci pripadaju Homo sapiensu, ali s anatomskim anomalijama, što ga čini potpuno isključenim u ovoj najnovijoj studiji objavljenoj u “PLoS One”.


Preporuka:  Stvari koje ne bi trebalo da postoje na Zemlji – 5. deo


Izgleda da nam filmovi ipak otkrivaju delove nama nepoznate istorije.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti