Drevne civilizacije 

Ko su bili stanovnici Lepenskog Vira?

Kako bi se istražilo jedno maleno naselje iz epohe mlađeg kamenog doba, 1965. godine se počelo da sa arheološkim iskopavanjem na niskoj dunavskoj terasi pokraj Lepenskog Vira.

U tom trenutku niko nije ni slutio da je ovo mesto, koje se nalazi u bespuću Đerdapa, nekada bilo i središte jedne od najsloženijih i najblistavijih kultura praistorije. To je postalo jasno tek 1967 do 1970. godine.

U tim godinama  ispod naselja prvih zemljoradnika i stočara iz razdoblja od 5300-4800 god. pre n.e., otkriveni su spomenici koji su iznenadili ceo svet; u sedam velikih, sukcesivno podizanih naselja ribolovaca, lovaca i skupljaca hrane nadjeni su : brojna planski građena stanista, grobovi koji dokumentuju čudne pogrebne rituale, obilje majstorski izgradjenih alatki od kamena, kosti i roga, raznovrstan nakit, ploćice sa urezanim znacima sličnim pismu i monumentalne skulpture od kamena.

U narednim godinama sva očekivanja su i realizovana. Zahvaljujući intenzivnim arheološkim istrazivanjima obala Dunava, posebno u Đerdapu, do 1971. godine otkriveno je jos desetak naselja iz istog razdoblja

Međutim postoji i novi pogled na Lepenski vir koji je otkrio naš poznati pronalazav Veljko Milković.

Odmah se moglo ustanoviti da su sve ovo ostvarenja od pre 5000. godina pre n.e, a to je značilo da su ribolovačko-lovačke zajednice koje su naseljavale terasu pokraj Lepenskog Vira prve u Evropi uspostavile složene privredno-društvene odnose, prve ostvarile arhitekturu svog  stila i prve modelovale monumentalne skulpture od džinovskih oblutaka – ističe Milković,

Podunavlje postojbina Sumera

Mada je po mnogim istoričarima i arheolozima civilizacija Sumera najstarija njeno poreklo ni danas nije razjašnjeno.

Zna se samo das u oni oko 5.000 godina pre naše ere počeli da nastanjuju Mesopotaniju a u 4. I 3. Milenijumu pre nove ere razvili su visoku kulturu sa za zemljoradnju sa irigacionim sistemima.

Tvorci su klinastog pisma koji su kasnije sa čitavom sumerskom kulturom primili pozniji stanovnici Mesopotanije ( vavilonci i Asirci).

Od Sumeraca potiču i mnogi drevni mitovi  o stavanju sveta i potopu koji su ušli u Bibliju – veli nam Milković.

U naseljima Lepenski nađeni su brojni predmeti na kojima su ugravirane zagonetne predstave i znaci, slične koordinatnom sistemu, skicama predela, slovima i brojkama. Njihov smisao ostaće tajna, ali ne treba sumnjati u to da su to zabeleške o određenim zapažanjima.

Od pre tridesetak godina na osnovu arheoloških otkrića u Vinči, na lepenskom viru i rumunskim nalazištima terteriji i tudrašu ruski istraživači iznose zanimljivu pretpostavku: postojbina Sumeraca je Podunavlje: bliža ili dalja okolina Đerdapa.

-Prilikom arheološkog iskopavanja na đerdapskom tlu iznenađenje su izazvale tri male glinene ploče išarane zagonetnim poktografskim znacima koji su gotovo potpuno podsećali na sumersko tipkografsko pismo s kraja 4. Milenijuma pre nove ere.

Međutim ono što je najvažnije, utvrđeno je kasnije naučnim metodama: pločice su bile 1.000 starije od sumerskih.

Razumljivo postojalo je pitanje. Kako je moguće da se pre drevnih istočnih civilizacija našlo najstarije pismo u istoriji čovečanstva – predočava Milković i dodaje da su ovakve tablice pronalazili samo u Mesopotaniji to nikog ne bi čudilo.

U Lepenskom viru i na drugim nalazištima u jugoistočnoj Evropi, sve više dokazuju da su prve ideograme odnosno poruke napisali i prosledili narodi starih civilizacija sa Balkana.

I sve je više ozbiljnih naučnika koji veruju da je neolitski Vinčanac umeo i da prima i šalje poruke.

Među njima je i Harman Harald, jedan od pionira u proučavanju i sistematizaciji “vinčanskog pisma”, koji je načinio zanimljivo poređenje sa znakovima nađenim u Troji, na Kritu, u Knososu, Mesopotamiji, Kini…

Po Haraldu, postoje mnoge sličnosti i preklapanja znakova vinčanskog pisma sa znakovima u Troji, dakle povezanost staroevropskog zapisa sa drevnoegejskim zapisima.

Da sve ovo ima smisla pročitajte:

Napravljeno je još jedno misteriozno otkriće na površini crvene planete. Prema navodima lovaca na NLO-e, na fotografijama sa rovera Curiosity se može videti glava misteriozne statue.

NASA-ini roveri u poslednje vreme prave veoma čudne fotografije sa Marsa na kojima se mogu videti i kupole i razne druge građevine zakopane u pesku.

Iako ima mnogih otkrića sa Marsa koja se mogu racionalno objasniti, ima puno onih za koje je nemoguće pronaći bilo kakvo logično objašnjenje.

Takav je slučaj sa fotografijom na kojoj se može videti drevna sumerska statua poput onih iz drevne Mesopotamije.


Preporuka:   2022. godine svedočićemo sudaru dve zvezde


Stručnjaci za NLO-e kažu da se na fotografiji jasno vidi lice statue sa dva oka, nosom, ustima i tipičnom špicastom bradom karakterističnom za drevne sumerske statue.

Photo by Jeswin Thomas from Pexels / Autor teksta Liljana Natošević

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti