Drevne civilizacije 

Legende o Kačinima – Drevni posetioci iz svemira?

Kačina je jedan od najvažnijih elemenata religije i kosmogonije (naziv za svaku teoriju o nastanku ili poreklu kosmosa ili za mit o nastanku celopkupne stvarnosti) Pueblo Indijanaca, među kojima su Hopi, Zuni, Tiva (u Hopi Rezervaciji), Acoma i Laguna.

U kasnijim vremenima, kult Kačine se proširio na istok između Pueblo plemena,  od plemena Laguna do plemena Isleta.

Na kraju je Kačina – Čuvari – postala sveti deo ne samo religije i kosmologije, već i svakodnevnog života. U Hopiju, reč (Kachina) katsina doslovno znači “nosilac života”, i može biti sve što postoji u prirodnom svetu.

Kačina može biti bilo šta; od elementa do kvaliteta, do prirodnog fenomena ili koncepta. Ali kada razmišljate o tome, prevedeni svet znači nosilac života.

Ako pogledamo nebrojene priče o stvaranju ne samo iz Severne Amerike, nego i iz Južne i Centralne Amerike, naći ćemo neverovatne drevne mitove o stvaranju koji opisuju nebeske bogove ili ljude sa neba koji su stvarali čoveka.

Koncept

Koncept Kačine se sastoji od tri različita aspekta: natprirodnog bića, kačininih plesača (maskiranih članova zajednice koji predstavljaju kačine u verskim obredima) i lutaka kačina, malih lutaka uklesanih u sličnost kačinama koje se daruju deci.

Mnogi autori opisuju ova neverovatna bića kao duhove u stvarnom svetu. U stvari, prema legendi, ovi duhovi posećuju sela Hopi tokom prve polovine svake godine.

Postoje kačine za sunce, zvezde, oluje, vetar, kukuruz, insekte i mnoge druge koncepte.

Poreklo

Poreklo Kačine ostaje duboka misterija za naučnike. Niko ne zna odakle potiču, ali prema lokalnim legendama, Kačine su dobronamerna duhovna bića koja su došla u pleme Hopi kroz podzemni svet.

Donosioci kiše

Pored toga što su označeni kao nosioci života, Kačine su odgovorne za davanje kiše i svih drugih blagoslova života Hopija.

Na kraju, Hopi su uzimali ova dobronamerna duhovna bića zdravo za gotovo, gubeći svako poštovanje prema njima, čineći Kačine povratkom u podzemni svet.

Ceremonija

Drevni Hopi odaju počast Kačinama ceremonijama koje se izvode od pamtiveka. Svake godine Zunis učestvuje na ceremoniji koja se naziva Shalako festival.

Obučeni u tradicionalne nošnje da bi predstavljali kačine, Indijanci slave dolazak bogova na zemlju.

Maske, kostimi i tradicije: obožavanje drevnih astronauta?

Maske Kačine su izuzetno interesantne. One predstavljaju donosioce života. Neki teoretičari drevnih astronauta identifikovali su kačinske maske i kostime sa stranim posetiocima.

Ako pogledamo neobičan dizajn, gotovo se pojavljuju kao kacige. Drevni astronauti tvrde da, pored toga, celo telo podseća na ono što mnogi mogu da protumače kao vrstu odela. Neke maske imaju izgled kacige sa vizirima.

Vuia

Najvažnije Kačine su takozvani Vuia. Prema Hopiju, reč se često koristi za predstavljanje samih duhovnih bića (za koja se kaže da su povezana sa Petim svetom, Taalavsohu), lutaka, ili ljudi koji se oblače kao kačine za ceremonijalne plesove, za koje se podrazumeva da uključuju sve aspekte istog sistema verovanja.

Legende

Zanimljivo, ako pogledamo poeziju, legende i priče iz indijanskih plemena na jugozapadu, nailazimo na legende o starim ljudima. Kaže da su došli na Zemlju i zasijali planetu Zemlju, i stigli su u letećim brodovima.

Plava zvezda Kačina

Prema Frank Vaters-u “Knjiga Hopija” iz 1961., drevna Hopijeva mitologija ukazuje da će Plava zvezda Kačina ili Sakuasohuh označiti dolazak početka novog sveta pojavom u obliku plave zvezde.

Plavu zvezdu Kačina mnogi autori nazivaju devetim i poslednjim znakom pre “Dana čišćenja”. Ovaj dan se opisuje kao katastrofa ili “kataklizma u svetu koja će zahvatiti svet”, I koja će dovesti do čišćenja planete Zemlje.


Preporuka:  10 Zaboravljenih drevnih gradova


Nešto kao velika poplava.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by Darcy Delia from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti