Drevne civilizacije 

Misterije divova Mont’e Prama: Tragovi izgubljene civilizacije…

Divovi Mont’e Prame su skulpture visine dva – dva i po metra za koje se veruje da ih je stvorila Nuragička civilizacija, drevna kultura koja je naselila ostrvo Sardiniju između XVIII i II veka pre naše ere.

Zanimljivo je da nijedan pisani zapis ove civilizacije nije otkriven osim nekoliko mogućih kratkih epigrafskih dokumenata koji pripadaju poslednjim fazama Nuragičke civilizacije.

Istraživači još nisu dogovorili da li Nuragička kultura potiče sa samog ostrva ili su možda povezani sa misterioznim morskim narodima, koji su opustošili mediteransku obalu između XIV i XIII veka pre nove ere.

U ovom drugom slučaju, oni bi stigli na Sardiniju nakon što su poraženi u svojoj propaloj invaziji na Egipat između XIII i XII veka pre nove ere.

Giganti ili Colossi, kako su ih neki naučnici zvali, pronađeni su 1974. u blizini grada Cabras, zapadno od ostrva. Oni predstavljaju ratnike, streličare i borce sa štitovima.

Ali jedna od njihovih najistaknutijih osobina, pored njihove izuzetno velike veličine, jesu oči formirane kao dva koncentrična diska.

Stručnjaci nisu sigurni da li masivne statue predstavljanje mitološke heroje ili bogove. Neki od masivnih statua pronađeni su pored drevnih grobnica, zbog čega stručnjaci veruju da su statue oko njega bile uređene kao čuvari.

Ali stručnjaci ne mogu sa sigurnošću reći šta su statue zaista bile. Možda su pripadali obližnjem hramu koji još nije pronađen.

U martu 2015. godine, nakon 40 godina studija i restauracije, Divovi su predstavljeni javnosti u Nacionalnom arheološkom muzeju.

Ukupno, sa više od pet hiljada pronađenih drevnih komada, 33 diva su uspešno obnovljena.

Dva nova komada pronađena su u septembru 2016. godine, sa posebnošću da su kompletna i netaknuta.

Novost ovih dveju otkrivenih divova je da, za razliku od onih koje su prethodno pronađeni, one nose svoje štitove “zalepljene” sa strane, a ne preko glave.

Smatraju se da su najraniji primeri kolosa (gigantskih kipova) koji su pronađeni u Mediteranu, nekoliko vekova ranije od grčkih kolosa pa su samim tim postale najstarije antropomorfne skulpture mediteranskog područja, nakon egipatskih statua, koje su prethodile kouroi drevne Grčke.

Ali postoji još nekoliko misterija u vezi ovih masivnih statua.

Naučnici veruju da su kipovi Divova napravljeni u maskama, vrlo sličnim onima koje se danas koriste u tradicionalnim proslavama Sardinije.

Iako nisu bili potpuno isti, pokazalo bi da su neki drevni obredi i tradicije na ostrvu preživeli više od 3000 godina.

U zavisnosti od različitih hipoteza, datiranje Kolosoija – imena koje je arheolog Giovanni Lilliu dao statuama – varira između 11. i 8. veka pre nove ere.


Preporuka:  Nerešene msiterije ledene pustinje


Pogledajte slike Mont’e Prama ovde.

www.svettajni.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti