Drevne civilizacije 

Naučnici tvrde da je drevna “tehnološka vrsta” možda živela na Zemlji pre ljudi

Jedno od najčešće postavljanih pitanja je bez sumnje: Jesmo li mi jedini u univerzumu? Da li je naša vrsta prva i jedina? Ili postoji šansa da je život možda postojao – ili još uvek negde u svemiru ili čak u našem solarnom sistemu?

Jedan naučnik veruje da konačno imamo odgovor.

Sadašnje svemirske misije pokušavaju da pronađu znakove života u našem Sunčevom sistemu, ali da li ove misije mogu pronaći tragove postojanja tehnoloških civilizacija koje su možda postojale u našem solarnom sistemu pre nas?

Prema Jason Vright-u, asistentu astrofizike i astronomije na Univerzitetu Pensilvania, odgovor je da. Profesor Vright tvrdi da su “tehnološke” vanzemaljske civilizacije nekada živele na jednoj od planeta u našem Sunčevom sistemu, i na kraju nestale bez traga.

U studiji pod nazivom „Prethodne autohtone tehnološke vrste“, profesor Vright predlaže da su drevni vanzemaljci možda čak i živeli na Marsu, Veneri ili Zemlji.

Prethodne autohtone tehnološke vrste mogle su nastati na drevnoj Zemlji ili drugoj planeti, kao što je Venera ili Mars. Međutim, ako su te napredne vanzemaljske civilizacije postojale u našem solarnom sistemu – možda čak i na Zemlji – većina dokaza o njihovom postojanju je verovatno nestala do sada.

Ako su drevni vanzemaljci naselili Zemlju u dalekoj prošlosti, pitanje glasi “Od kada je takva vrsta mogla postojati?” Kompleksan život je bio čest na Zemlji od kambrijumske “eksplozije” (pre 540 miliona godina).

Kao što su stručnjaci primetili, ako su vanzemaljci postojali u dalekoj prošlosti na Veneri, dokazi o njihovoj civilizaciji možda su potpuno izbrisani.

Jedno od primarnih otvorenih pitanja astrobiologije je da li postoji postojeći ili izumrli život u drugim delovima Sunčevog sistema. Veliki deo ovog rada podrazumeva da tražimo mikrobiološki ili, u najboljem slučaju, neinteligentni život, iako bi tehnološke artefakte bilo lakše pronaći.

Ali ako je prethodna tehnološka, možda svemirska vrsta, ikada nastala u Sunčevom sistemu, možda je proizvela artefakte ili drugu tehnologiju koja je preživela do danas.

Nadalje, profesor Vright napominje da su na Zemlji, erozija i tektonske ploče možda takođe izbrisale sve dokaze da su takve vrste ikada živele na našoj planeti pre više miliona godina.

“Očekuje se da će preostala tehnologija biti izuzetno stara, ograničavajući mesta na kojima se još mogu naći ispod površine Marsa i Meseca, ili u spoljnom Sunčevom sastavu”, piše profesor Vright.

Ako na Zemlji postoje tragovi naprednih vanzemaljskih civilizacija, onda su dokazi o njihovom postojanju najverovatnije locirani pod zemljom.

Profesor Vright navodi u studiji:

“Strukture zakopane ispod površine mogu preživeti i biti vidljive dokle god ne trpe sudar tako ozbiljan da njihov izgled bude uništen. Samo njihovo uništavanje učinilo bi ih nefunkcionalnim, ali bi ipak mogli biti prepoznatljivi.”

Profesor Vright, koji je uzdrmao veoma kontroverznu temu, veruje da će u našoj sadašnjoj eri, rastuće polje svemirske arheologije jednog dana pomoći da se otkriju dokazi o “drevnim vanzemaljcima”.

Drevni Mars, mesto gde se mogu naći drevni vanzemaljci. Kao što je primetio profesor Rajt, drevni Mars je verovatno imao tečnu površinsku vodu i možda je bio naseljiva planeta.

Kao takva, često se smatra najverovatnijim mestom za pronalaženje dokaza vanzemaljskog života u Sunčevom sistemu. Posle Zemlje, on je najverovatnije domaćin ranije autohtone tehnološke vrste.

Takva otkrića se mogu desiti upotrebom alata rastućeg polja arheologije koji uključuje traženje, pronalaženje i tumačenje artefakata u prostoru.

Možda je verovatnije da slike i podzemni radari koji se koriste za proučavanje geologije planetarnih površina mogu otkriti tragove zakopanih struktura ili drugih artefakata, zaključio je profesor Vright.


Preporuka:  Ova otkrića menjaju istoriju


Da li se slažete sa njim?

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Image by KELLEPICS on Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti