Drevne civilizacije 

NOVA STUDIJA: Misteriozno pleme je u Evropu donelo točak i osnovu jezika

Misteriozna grupa ljudi došla je sa istoka u Zapadnu Evropu pre 4.500 godina, sa tehnologijom kao što je točak, ali i mnogim drugim neobičnim karakteristikama koje su bile nepoznate u tom trenutku u istoriji.

Postoje tragovi ovih istočnih emigranata u genomima gotovo svih savremenih Evropljana, prema istraživačima koji su analizirali podatke iz genoma skoro 100 drevnih Evropljana.

Prema rečima naučnika, prvi Homo sapiens koji je kolonizovao Evropu, bili su lovci-sakupljači koji su stigli iz Afrike preko Bliskog istoka pre oko 45.000 godina.

Neandertalci i druge arhaične ljudske vrste počeli su da lutaju kontinentom mnogo ranije.

Arheologija i drevna DNK sugerišu da su poljoprivrednici na Bliskom istoku počeli da dolaze u Evropu pre 8.000 godina, zamenjujući lovce-sakupljače u nekim oblastima, te su počeli da se mešaju sa njima.

Ali “revolucionarno” proučavanje genoma drevnog i savremenog Evropljana odjeknulo je ne samo od ova dva talasa sa Bliskog istoka, već i od treće zagonetne grupe koja je mogla doći sa krajnjeg istoka.

Da bi se dalje utvrdilo poreklo ove loze, tim pod vodstvom Davida Reiha, evolucionista i popularnog genetičara sa Harvardske medicinske škole u ​​Bostonu, Massachusetts, analizirao je DNK tela 69 osoba koje su živele u Evropi između 8000 i 3000 godina pne.

Oni su takođe ispitali podatke o genomu koje je ranije objavilo 25 drugih drevnih Evropljana, a takođe su proučavali Otzi, „Iceman“, koji je pre 5300 godina otkriven na granici između Italije i Austrije.

Njihova analiza potvrdila je dolazak poljoprivrednika sa Bliskog istoka u Evropu pre 8.000 do 7.000 godina. Međutim, tim je takođe pronašao dokaze o ranije nepoznatoj migraciji, nekoliko hiljada godina kasnije.

Otkrivena DNK od pastira koji žive na zapadu Rusije pre otprilike 5,000 godina bila je vrlo slična osobama pre 4500 godina iz Nemačke, a koje su bile deo grupe poznate kao kultura Corded Vare.

Pastori, koji se zovu Iamnaia, živeli su u današnjoj Rusiji i Ukrajini i “predstavljaju masivnu migraciju u srcu Evrope sa istočne periferije”, kaže Reih.

Preci Iamnaia opstaju u različitim stepenima u genomima savremenih Evropljana, dok su severne grupe, kao što su norveški, škotski i litvanski, dokazale da imaju jaču vezu sa ovom linijom predaka.

Geografski obim migracije u Jamaji je nejasan, niti njegova priroda.

Ali Reihov tim kaže da je moguće da su istočni imigranti u potpunosti zamenili postojeće stanovništvo u Nemačkoj.

Pored toga, istraživači tvrde da je Iamnaia uvezla deo porodice indoevropskih jezika u Evropi. Poreklo ovih jezika koji uključuje slavenski, romanski i germanski, kao i mnoge jezike koje se govore u podkontinentu Južne Azije upleteni su u kontroverzu.

Neki istraživači kažu da su te jezike proširili poljoprivrednici na Bliskom istoku pre 8.500 godina.


Preporuka:  Skrivena istorija Srbije – Tajne vinčanske civilizacije


Ali Reih i njegov tim kažu da su njihovi podaci u skladu sa “stepskom hipotezom” koju favorizuju drugi istraživači, da su pastiri koji su živeli oko Crnog i Kaspijskog mora proširili svoje jezike pre oko 6000 godina, nakon pripitomljavanja konja i pronalaska točka, što im je u osnovi omogućilo da krenu na velike udaljenosti.

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Image by かねのり 三浦 from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti