Drevne civilizacije 

Otkrivena misteriozna drevna nekropola starija od naroda Inka

Drevna nekropola izgrađena od strane drevne culture Kahamarka, prethodila je drevnim Inkama.

Graditelji ove drevne nekropole pokazali su izuzetne građevinske veštine i pre drevnih Inka. Kahamarka je bila nastanjena oko 200. i 300. godine naše ere, cvetajući u dolini do osvajanja Inka oko 1200. godine.

Obično se naziva, Ventanillas de Otuzco, ova drevna nekropola, koja je prethodila Inkama, nalazi se 8 kilometara severno od Kahamarke.

Veličanstvene strukture isklesane iz okolnih stenovitih brežuljaka spadaju među najupečatljivije antičke lokacije u tom području.

Ovaj fascinantni drevni lokalitet nalazi se u dolini u planinama severnog Perua i jedno je od najtajanstvenijih drevnih lokaliteta u zemlji.

Malo se zna o graditeljima ove drevne nekropole, a datum izgradnje ostaje duboka enigma za arheologe.

Iako su pronađeni fragmenti keramike u okolini iz 1400. godine pre nove ere, mnogi arheolozi veruju da ovaj drevni lokalitet datira još više u vremenu.

Preciznost i zamršen dizajn ovog drevnog lokaliteta fascinirali su istraživače decenijama. Smatra se da su graditelji drevne nekropole, Kahamarke koristili spomenik oko 2000 godina.

Prema istraživačima, Kahamarka je nastanjivala to područje oko 200. i 300. godine naše ere, procvat u dolini do osvajanja Inka oko  1200. godine. Jezik koji je govorio ovaj narod nazvan je “Culle”.

Spomenik su stvorili narodi ove kulture koji su isklesali tajanstvene prozore iz kamena.

Spomenik koji je preživeo hiljadama godina nosi progresivne oznake vremenskih uslova koje karakterišu njegov današnji izgled.

Istraživači su otkrili ukupno 337 otvora u Otuzcu, od kojih većina ima pravougaonioblik koji može varirati od 0,22 do 0,6 metara u širinu i 0,3 do 0,75 metara u visinu.

Utvrđeno je da su unutrašnji zidovi izuzetno glatki i ravni, pokazujući neverovatne klesarske kulture koje su prethodile Inkama pre nekoliko hiljada godina. Drevni spomenik se smatra značajnom antičkom nekropolom koju mnogi nazivaju “Gradom mrtvih”.

Keramika pronađena na lokalitetu datira iz perioda od 1130 g. do 1240. godine.

Jedna od najznačajnijih konstrukcija pronađenih u blizini drevne nekropole Otuzko je misteriozni kameni akvadukt Cumbemaio koji se nalazi na nadmorskoj visini od oko 3.300 metara.

Veruje se da se ovaj masivni drevni akvadukt, koji je takođe bio stariji od drevnih Inka, proteže preko zapanjujuće dužine od pet milja.

Prema istraživačima, drevni akvadukt je izgrađen negde oko 1.500 godina pre Hrista.


Preporuka:  Radio prenos astronauta Džona Glena iz svemira


Međutim, daljnje studije pokazuju da je možda čak i mnogo stariji, što nam govori o neverovatnom znanju drevnih civilizacija.

Kako izgleda ovaj lokalitet, pogledajte ovde.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

View this post on Instagram

Mi smo već deo budućnosti… 🤔 #svettajni

A post shared by Svet tajni (@svettajni) on

BONUS VIDEO:

Photo by JOHNY REBEL from Pexels
ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti