Drevne civilizacije 

Poslušajte kako zvuči drevni jezik naših predaka star 6000 GODINA!

Da li je moguće da je jezik naših predaka ovako zvučao u dalekoj prošlosti?

Indoevropski jezici čine najveću porodicu jezika u svetu u broju govornika. Na ovu neverovatnu listu pripadaju većina jezika Evrope i Južne Azije (oko 150 jezika govori oko 45% svetske populacije).

Ali odakle dolaze svi ovi jezici, kakvo je njihovo poreklo?

Prva hipoteza o zajedničkom poreklu predložio je krajem osamnaestog veka britanski naučnik Sir Villiam Jones, koji je istakao sličnosti između četiri najstarija poznata jezika: sanskrt, latinski, grčki i perzijski.

Nemački filolog i lingvist Franz Bopp potvrdio je ovu hipotezu kasnije, nakon sistematskog upoređivanja ovih sa drugim jezicima, Bopp je mogao pronaći mnoge srodne ili izraze sa istim etimološkim poreklom samo uz različite fonetske evolucije.

Ovaj zajednički jezik porekla nazvan je Proto-indoevropski  za koji se veruje da je bio u potrebi hiljadama godina.

Prema istraživačima, otprilike između 4.500 i 2.000 pne, preci većine Evrope i Azije govorili su isti maternji jezik, jezik koji je danas poznat kao Proto-indoevropski.

Lingvisti su sigurni da su “rekonstruisali” 6000-godišnji jezik i dole ispod možete čuti kako je zvučao.

Iako ne postoji pisani zapis o takvom jeziku, lingvist Andrev Bird iz Kentakija rekonstruisao je ovaj drevni jezik koristeći samo reči koje su sigurno postojali pre 6000 godina.

Bird je ekspert indoevropskog jezika a fokusirao se i na fonologiju.

Da bi snimio 6000 godina stari jezik, recitovao je svoju verziju basne pod nazivom Ovce i konji, kao i verziju priče pod nazivom “Kralj i Bog u PIE” (proto-indoevropskom) jeziku.

Za sve one koji žele znati šta to zapravo znači na srpskom, pogledajte tekst ispod videa:

                           

Evo i prevoda:

Ovca koja nije imala vunu videla je konje, od kojih jedan vuče težak vagon koji nosi veliki teret, a jedan nosi čoveka. Ovce su rekle konjima: “Srce me boli, vidim čoveka koji jaše konje”. Konji su rekli: “Slušaj, ovce, naša srca nas boli kada vidimo ovo: čovek, gospodar, koristi vunu ovce radi tople odeće za sebe, da bi vi kasnije ostale bez vune”


Preporuka:  Život na Zemlji BEZ Meseca +NAGRADNA IGRA


Kako Vam se čini jezik star 6000 godina?

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti