Drevne civilizacije 

Pre 5000 godina, “Giganti” su vladali drevnim Egiptom

Stari Egipatski faraon Sa-Nakht – iz Treće dinastije – bio je prvi “Gigant” drevnog Egipta.

Sa-Nakht je vladao civilizacijom reke Nil oko 1000 godina pre nego što je Ramzes II došao na tron. Ramzes, koji se smatrao izuzetno visokim, visine oko 1,75 m – bio je “patuljast” po veličini faraona Sa-Nakhta.

Sa-Nakht ili Sanakht je godinama ostao enigma za stručnjake, jer informacije o njegovoj vladavini, kada je preuzeo odgovornost, kada je umro i kakav je faraon bio, ostaju dvosmislene.

Ono što su stručnjaci uspeli da steknu tokom godina dolazi od nekoliko relikvija koje su preživele više od 5000 godina.

Ako pogledamo zapise drevnog egipatskog istoričara Maneta i Torinsku listu kraljeva, Sa-Nakht je vladao drevnim egipatskim carstvom 18 godina, ali mnogi arheolozi tvrde kako njegovo tačno vreme na tronu ostaje misterija.

Njegovo postojanje potvrđuju fragmenti pečata pronađeni na mastaba K2 kod Beit Khallaf-a i grafito – namerna oznaka napravljena grebanjem ili graviranjem na velikoj površini kao što je zid.

Poslednjih godina, zahvaljujući brojnim arheološkim otkrićima u Abidosu, položaj Sa-Nakhta kao utemeljitelja Treće dinastije drevnog Egipta, kako su ga zabeležili Maneto i kanonik Roia Torina, ozbiljno je narušen, stvarajući više konfuzije oko drevnog egipatskog faraona kao nikada pre.

Ok, šta znamo?

Znamo da je bio pravi GIGANT za svoje vreme. Veruje se da su 1901. godine u malom selu Beit Khallaf arheolozi iskopali ostatke koji pripadaju Sa-Nakhtu.

Skeletni ostaci pripadali su čoveku koji je imao neverovatnih 2 metra.

To bi faraona Sa-Nakhta učinilo pravim gigantom. Prema prethodnim studijama, prosečna visina za muškarce tog vremena bila je oko 1,7 m, kaže koautor studije Michael Habicht.

Prema Čarlsu S. Majersu, u knjizi “Kosti Hena Nekhta, egipatskog kralja treće dinastije”, lobanja Sa-Nakhta bila je prilično velika i prostrana.

Iako je njegov kranijalni indeks bio neobično širok, proporcije njegovih dugih kostiju su bile prilagođene kao kod većine drugih drevnih Egipćana u to vreme.

Zapanjujuća visina Sa-Nakhta nije bila slična svemu ranije viđenom. Studija objavljena u “The Lancet: Diabetes & Endocrinology”, pokazuje kako je drevni egipatski faraon možda patio od gigantizma.

Stručnjaci sa Univerziteta u Cirihu koji su detaljno analizirali ostatke veruju da je ovo najstariji primer gigantizma u ljudskoj istoriji.

Suprotno umreženom mišljenju, visina Sa-Nakhta mu možda nije dala nikakve društvene prednosti, jer su u ranim egipatskim dinastijama bile preferirane kratke statue, jer je bilo “mnogo malih ljudi u kraljevskoj službi”, zaključili su stručnjaci u studiji.

“Razlozi za ovu sklonost nisu uvek sigurni”, zaključio je koautor studije Michael Habicht, egiptolog sa Instituta za evolucionu medicinu Univerziteta u Cirihu.


Preporuka:  Samo 43 osobe u svetu imaju ovu krvnu grupu


Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

Image by Nadine Doerlé from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti