Drevne civilizacije 

Pre Nojevog Velikog Potopa: Ovo su 3 poplave koje datiraju PRE Biblije

Dokazi su izneseni od strane brojnih arheologa koji tvrde da je masovni potop zadesio Zemlju između 5.000 i 7.000 godina.

Neki tvrde da se istorijska poplava možda dogodila, ali ne na globalnom nivou, jer postoje oni koji tvrde da je došlo do poplave na području sadašnjeg Crnog mora, koje mnogi nazivaju “kolevkom civilizacije “.

I dok Nojeva priča o potopu može biti jedna od najpopularnijih, istina je da to nije jedina priča o poplavama. U stvari, postoji niz priča o poplavama koje prethode poplavi opisanoj u Bibliji.

Mitovi o poplavama mogu se pratiti od bronzanog i neolitskog doba. Priče o poplavama se često nazivaju novim polazištima u ljudskoj istoriji.

Drevne klinaste tablete i mesopotamski potop

Prevod drevnih klinastih tabli otkrivenih u 19. veku sugeriše da je potop iz Mesopotamije možda prethodio Nojevoj poplavi koja se pominje u Bibliji.

Veruje se da drevna sumerska tabla Nippur opisuje najstariji prikaz velike poplave i stvaranje ljudi i životinja na Zemlji. Takođe beleži imena antediluvijanskih gradova na zemlji i njihovih vladara.

U drevnoj mesopotamskoj mitologiji spominju se poplave u epovima o Ziusudri, Gilgamešu i Atrahazi. U stvari, Sumerska lista kraljeva deli svoju istoriju na pretpotopne i postpotopne periode.

Pre nego što je poplava zadesila zemlju, Zemljom su vladali kraljevi koji su imali monstruozne životne veke. U mitovima posle potopa, ovi životni vekovi su drastično smanjeni.

Sumerski mit o poplavama opisan je u tablici potopa. Ona pripoveda epu o Ziusudri, koja je, nakon što je saznala da bogovi planiraju uništiti čovečanstvo velikom poplavom, gradi masivnu posudu koja ga na kraju spašava od rastućih voda.

Na sumerskoj listi kraljeva, čitamo o istoriji čovečanstva, njegovih bogova i vladara pre poplave. Lista sumerskih kraljeva sugeriše kako je Eridu bio prvi grad na Zemlji.

U stvari, prema sumerskoj mitologiji, Eridu je bio jedan od pet drevnih gradova koji su izgrađeni na Zemlji pre Velikog Potopa.

Na listi sumerskih kraljeva piše:

“Nakon što je kraljevstvo sišlo sa neba, kraljevstvo je bilo u Eridugu. U Eridugu, Alulim je postao kralj; vladao je 28.800 godina. Alaljar je vladao 36.000 godina. 2 kralja; vladali su 64.800 godina. Eridug je pao i kraljevstvo je odvedeno u Bad-tibiru. U Bad-tibiri, En-men-lu-ana je vladala 43.200 godina. En-men-gal-ana je vladala 28.800 godina. Dumuzid, pastir, vladao je 36.000 godina. Ukupno su vladali 108.000 godina … Onda je poplava nastala. “

Posle Velikog potopa, Kiš se pominje kao prvi grad Bogova.

“Nakon što je poplava preplavila, a kraljevstvo je sišlo sa neba, kraljevstvo je bilo u Kišu.”

Ukupno dvadeset dva kralja vladalo je u periodu od 16.480 godina, što čini prvu dinastiju Kiša.

Priča o Astecima i velikoj poplavi

Prema drevnim Astecima, masovna poplava zahvatila je zemlju. Bez obzira na to gde gledamo, nalazimo opise masivnog potopa koji je prošao Zemlju u dalekoj prošlosti.

Uz nekoliko razlika, možemo reći da su skoro sve priče o poplavama slične na ovaj ili onaj način. Veliki potop navodno je poslao Bog ili bogovi na zemlju da bi uništio civilizaciju kao čin božanske kazne.

Prema drevnoj mitologiji:

“Pre velike poplave koja je trajala 4.800 godina nakon stvaranja sveta, zemlja Anahuac je bila nastanjena divovima koji su ili nestali u poplavama ili su pretvoreni u ribe, osim sedam koji su pobegli u pećine. Kada su se vode povukle, jedan od divova, veliki Kselhua, zvani ‘Arhitekta’, otputovao je u Cholulu, gde je, kao spomen Tlalocu koji je služio kao azil sebi i šestorici braće, sagradio brdo u obliku piramide.”

Nedaleko od Azteka nalazimo još jednu priču o poplavama koju su poslali bogovi.

Unu Pachakuti je, prema mitologiji Inka, poplava koju je poslao Bog Virakoča da uništi ljude u blizini jezera Titikaka. Smatra se da je ova velika poplava trajala 60 dana i 60 noći.

Pre nego što je stvorio ljude, Virakoča je stvorio rasu divova koji su naselili Zemlju, ali ih je uništio u poplavi jer su se pokazali neurednima.


Preporuka:  Popol Vuh knjiga opisuje kako su Bogovi stvorili svet


Divovi su na kraju pretvoreni u kamen. Virakoča, jedno od najistaknutijih andskih božanstava, odlučuje da spasi samo dvoje ljudi, u masovnoj poplavi, dajući čovečanstvu novi početak i donoseći “civilizaciju” ostatku sveta.

Svettajni.com

ZANIMLJIVO:

BONUS VIDEO:

Image by Jeff Jacobs from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti