Drevne civilizacije 

Puk kod – Tajni pisani sistem drevnih Maja

To je jezik koji je razvila civilizacija Maja između 1000. i 500. godine pre Hrista, šifra, stil i neverovatno arheološko otkriće.

I dalje se može čitati mnogo vekova nakon što je izmišljen; rečima u obliku stubova, zidova, fasada i ukrasa. To je arhitektonski sistem pisanja jedinstven u svetu.

Ove reči napisane u davna vremena, ostaju ćutljive pred našim očima, kroz dugu i neverovatnu istoriju Meksika, ali sada zahvaljujući naporima naučnika i istraživača, ova izgubljena tajna nazvana “Puk kod” ponovo polako “govori”.

Pisanje istorije i pomaganje istraživačima da razumeju istoriju, znanje i svakodnevni život drevne civilizacije Maja.

Puk Kod; arhitektura i simbolika je zamišljena kroz šest tema koje se odnose na Puk stil; Tehnike i elementi građevine, Simboli, koji zavise od zgrada i njihovog ukrasa, projektovane vizije našeg univerzuma kroz planiranje njihovih gradova.

Istraživanje prikazano na “EL MUSEO REGIONAL PALACIO CANTON” prikazuje arhitekturu kao simbol moći prenošenu kroz Puk kod, koji se smatra svetskom baštinom.

Svi ovi kombinovani elementi formiraju stilsko jedinstvo koji je shvaćen od strane pred-Hispanskog društva Maja.

Ovaj oblik gradnje je možda bio jedinstven za Maje, a karakteriše ga ukrašavanje ceremonijalnih zgrada upotrebom maski na zidovima i pločama sa hijeroglifima.

Unutrašnji dizajn svake prostorije i dekoracija, integrisali su kod koji opisuje život vladajuće elite.

Ovaj arhitektonski stil redefiniše istoriju regiona, a sačuvan je u regionu Jukatana i može se videti na ceremonijalnim lokacijama: Ukmal, Okkintoc, Saiil, Labna, Kabah i Kslapac u dva osnovna stila:

Rani puk stil čije su zgrade obično lažni lukovi i vrhovi formirani kamenim blokovima, a višestruka vrata sastoje se od okruglih stubova sa četvrtastim kapitelima.

Kasni stil, korišćen je u betonskim zidovima i svodovima, obložen pažljivo uklesanim kamenim ivicama; gornji zidovi prikazuju geometrijske skulpture slične mozaiku, uključujući maske iznad vrata i uglova.

Neki istraživači veruju da je period Puk bio nova faza u arhitektonskoj evoluciji Maja.

Proučavajući njihove maske i figure istraživači su mogli dešifrovati tajne iza tehnološkog napretka Maja i precizno zabeležiti doseg drevne civilizacije Maja sa kulturama i civilizacijama.


Preporuka:  Šta ako izgubimo Amazonsku prašumu?


Dobar primer “Puk koda arhitekture i simbolike” može se naći u Nacionalnom institutu za antropologiju i istoriju (INAH) koji se nalazi u glavnom gradu regije Iucatan, Merida.

„Ono što vidimo u dekoraciji Pukove arhitekture jeste jezik, diskurs“, kaže Huchim Herrera.

“Diskurs koji objedinjuje aspekte baroknog stila i ukrasa maski na svim zidovima, to je, ukratko, jezik.”

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti