Drevni umovi 

4 PRAVILA života prema kineskom filozofu Lao Tzu

Lao-Tse, zvani Lao Tzu, Lao Zi, je kineski filozof, a smatra se jednim od najvažnijih ličnosti kineske civilizacije.

Kineska tradicija navodi da je živeo u šestom veku pre nove ere, ali mnogi savremeni naučnici tvrde da je možda živeo približno u četvrtom veku pre nove ere.

Postoje neki autori koji sumnjaju da je stvarno postojao, jer puno misterija okružuje njegov život, rad i vreme u kojem je živeo, a veruje se da možda bio savremeniji od Konfučija.

“Kada uspete povezati svoju energiju sa božanstvima kroz visoku svest i praksu neselektivne vrline, prenosiće se krajnje suptilne istine.” Lao Tzu.

Iako u drugim slučajevima postoji impresivan prenos u smislu naracija, hronika i detaljnih listova vladara, zvaničnika i drugih relevantnih ličnosti drevne Kine, mi vrlo malo znamo o Lao Tzu. Izvori koji ga pominju, to rade kroz anegdote i legende.

Mnogi smatraju da jedan od najvećih kineskih filozofa nikad nije postojao.

Malo je poznato o njegovom životu. Međutim, Lao Tzu je postao značajan kulturni heroj za generacije i generacije kineskog naroda.

Tradicija kaže da je rođen pod šljivom u selu u prefekturi Kuin, pokrajine Henan, tokom poslednjih godina Perioda proleća. Dobio je Li-Er (sliv uši), kao svoje ime, iako druge verzije tvrde da je bio Po Iang-Li.

Uprkos tome, pre mnogo vekova, ovaj sjajni filozofski genije govorio je o četrdesetak kardinalnih vrlina i rekao je da ako bismo ih praktikovali kao način života, to bi nam pomoglo da shvatimo istinu svemira.

Koristeći ova drevna učenja, pristupićete višoj mudrosti i većoj sreći u životu, pošto vas prebacuju na izvor i omogućavaju vam pristup svim moćima koje izvor energije nudi.

Četiri kardinalne vrline ili pravila života mogu pružiti okvir za život ispunjen unutrašnjim mirom i svrhom:

  1. Poštovanje za ceo život

Prema toj vrlini, ona se manifestuje kao bezuslovna ljubav i pozitivno poštovanje svega što postoji u svemiru, naravno počevši od sebe, i prirodno teče kroz sve ostalo.

Čast života u svakom pojedinačnom obliku. Njegova suština ima urođeno duhovno shvatanje o tome kako tačno univerzum u kome živimo zaista funkcioniše.

Svi smo mi iskre jedne vatre. Kada osoba živi sa poštovanjem ceo život, drugačije gledamo na život i osećamo zahvalnost za ceo život.

  1. Prirodna Iskrenost

Ova vrlina se može prevesti kao ljubaznost i autentičnost. Kada je osoba iskrena i deluje s integritetom, pomaže u unutrašnjem miru i spokojstvu.

Prema američkom filozofu Vaine Dier, ova vrlina je iskrenost, jednostavnost i vernost. Reč je o tome da budete verni sami sebi, nakon čega ćete biti istiniti univerzumu.

  1. Nežnost

U današnjem društvu, pogrešno tumačimo blagost zbog slabosti. Međutim, Nežnost je moćna osobina koja zrači osetljivost, poštovanje i poštovanje za ceo život u svemiru. Dalai Lama najbolje objašnjava ovu vrlinu:

“Moja religija je vrlo jednostavna, moja religija je ljubaznost.”

  1. Podrška

Osoba može biti dobra osnova za druge, ali može takođe oslabiti najjače stope.

Kada mi sami podržavamo, prirodno podržavamo druge. Postali smo jak temelj. Kroz praktičnu podršku, mi postajemo smisleni i naše srce je puno. Podrška je u vezi sa uslugom.


Preporuka:  Preko 300 video klipova iz oblasti misterija


Možda ju je najbolje objasniti sledećim citatom Poeta Hafiza:

“Čak i posle svog ovog vremena, Sunce nikad ne kaže na Zemlji ‘dugujete mi’. “

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by Josh Willink from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti