Drevni umovi 

9 Pravila kako treba da živimo prema drevnom sanskritu

Sanskrit se smatra drevnim jezikom hinduizma, koji se koristi na različite načine za komunikaciju i dijalog sa drevnim hinduističkim nebeskim bogovima.

Izraz ‘sanskrit’ je izveden iz dva spajanja prefiksa ‘Sam’ što znači ‘samiak’ koji označava ‘u potpunosti’, i ‘krit’ koji označava ‘učinjeno’.

Sanskrit je standardizovani dijalekt starih indo-arijanca, koji je nastao u 2. milenijumu pne kao vedski sanskrit i pratio je lingvističko poreklo natrag do proto-indo-iranskog i proto-indo-evropskog, i primarno je korišćen u drevnim kulturama koje su naseljavale drevnu i srednjovekovnu Južnu Aziju.

Tokom skoro 2000 godina, sanskrit je bio jezik kulturnog poretka koji je uticao na čitavu južnu Aziju, Unutrašnju Aziju, jugoistočnu Aziju i donekle na Istočnu Aziju.

To je jedan od najvažnijih drevnih jezika pre hiljadu godina. Sanskrit je danas jedan od 22 jezika koji su navedeni u Ustavu Indije, a koji nalaže indijskoj vladi da razvije jezik.

Ona se i dalje široko koristi kao ceremonijalni jezik u hinduističkim religijskim ritualima i budističkoj praksi u obliku himni.

Sanskrit je takođe službeni jezik države Uttarakhand – država u severnom delu Indije. Zanimljivo je da dok radimo ono što svi radimo najbolje – surfovanje internetom – naišao sam na neku neobičnu kartu koja tvrdi da opisuje Pravila za naš živo, kao što su izrečena iz drevnog sanskritskog jezika, a to su:

1. Primićete telo.

2. Vi ćete naučiti lekcije.

3. Nema grešaka, samo lekcije.

4. Lekcija se ponavlja sve dok se ne nauči.

5. Nastava se ne završava.

6. “Tamo” nije ništa bolje od “Evo”.

7. Drugi su samo ogledala vas.

8. Ono što ste napravili od svog života zavisi od vas.

9. Odgovori leže u vama.

Kakva su pravila? Pa, prema grafikonu koji je navodno sastavljen od drevnog sanskrita:

  1. Dobićete telo. Možda će vam se svideti ili ne, ali to će biti vaše za čitavo ovo vreme.
  2. UČITI LEKCIJE. Upisani ste u redovnu, neformalnu školu nazvanu život. Svaki dan u ovoj školi ćete imati priliku da naučite lekcije. Mogu vam se dopasti lekcije ili ne.
  3. NE postoje greške, samo lekcije. Rast je proces suđenja, greške i eksperimentisanja. “Neuspeli” eksperimenti su isto deo procesa kao i eksperiment koji na kraju “radi”.
  1. LEKCIJA SE PONAVLJA DOK JE NE USAVRŠIMO. Lekcija će vam biti predstavljena u različitim oblicima sve dok to ne naučite. Onda možete preći na sledeću lekciju.
  2. NAUČNE LEKCIJE NE ZNAČE KRAJ. Ne postoji deo života koji ne sadrži njegove lekcije. Ako ste živi, postoje lekcije koje treba naučiti.
  3. “Tamo” nije bolje nego “OVDE”. Kada je vaše “tamo” postalo “ovde”, vi ćete jednostavno dobiti još jedno “tamo” koje opet izgleda bolje od “ovde”.
  4. DRUGI SU OGLEDALO TEBE. Ne možete voleti ili mrzeti nešto o nekoj drugoj osobi osim ako vam to ne odražava nešto što volite ili mrzite oko sebe.
  5. ONO ŠTO RADITE OD SVOG ŽIVOTA ZAVISI SVE OD VAS. Imate sve potrebne alate i resurse; ono što radite sa njima zavisi od vas. Izbor je na vama.

 


Preporuka:  Dargavs – “Grad mrtvih” u Rusiji


ODGOVORI LEŽE U VAMA. Odgovori na životna pitanja leže u vama. Sve što treba da uradite jeste da gledate, slušate i verujete.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Photo by Abhiram Prakash from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti