Drevni umovi 

Biblijsko pomračenje koje može izmeniti istoriju: “Sunce i Mesec su prestali da se kreću…”

Astronomski događaj koji se održao 30. oktobra 1207. godine pne, mogao bi da utiče na hronologiju drevnog sveta na više načina nego što smo ikada mogli da zamislimo.

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu kombinovali su odlomak iz Biblije i egipatskog teksta kako bi odredili datum onoga što bi moglo biti najstarije snimljeno pomračenje Sunca, prema studiji objavljenoj u časopisu Astronomy & Geophisics.

U svojim istraživanjima, stručnjaci su naveli datume kada su vladali neki egipatski faraoni – naročito, Ramzes Veliki, i ako naučna zajednica prihvati njihovu novu studijsku verziju, to bi moglo dovesti do ponovnog prilagođavanja u kalkulacijama egiptologa, stoga prepisujući istoriju.

U Starom zavetu, knjiga Jošue objašnjava da, nakon što je poveo narod Izraela u Kanaan, područje drevnog Bliskog Istoka koji je pokrivao današnji Izrael i Palestinu, Jošua je rekao Gospodu u prisustvu naroda:

“Sunce, stani iznad Gibeona, i ti, Mesec, preko doline Ajalona. I zastade Sunce i zaustavi se Mesec, dok se narod ne osveti neprijateljima njegovim, kao što je zapisano u Knjizi Jašaru.”

“Sunce je zastalo usred neba i odložilo se oko jednog dana. Nikad nije bilo dana kao pre ili posle, dana kada je Gospod slušao ljudsko biće. Naravno, Gospod se borio za Izrael!” —Joshua 10:12-14.

“Ako ove reči opisuju pravu opservaciju, onda je došlo do velikog astronomskog događaja – pitanje za nas je da shvatimo šta tekst zapravo znači”, rekao je koautor rada profesor Sir Colin Humphreis sa Univerziteta u Kembridžu.

Normalno, prevodi tumače da su “Sunce i Mesec prestali da se kreću”, ali, prema originalnom hebrejskom tekstu, “utvrdili smo da alternativno značenje” može biti da su Sunce i Mesec “prestali da sijaju”, objašnjava Humphreis.

Fenomen je mogao da bude pomračenje Sunca – kada se Mesec nađe na putu između Zemlje i Sunca – tumačenje podržano činjenicom da je hebrejska reč u prevodu “ostati mirno” ima isti koren kao i Vavilonski izraz koji se pojavljuje u drevnim astronomskim tekstovima za opisivanje pomračenja.

Drugi dokazi da su Izraelci bili u Kanaanu između 1500. i 1050. godine pne pojavljuju se u pisanom egipatskom tekstu faraona Merneptaha, sina Ramzesa Velikog.

Ta ploča od granita, koja se nalazi u egipatskom muzeju u Kairu, ukazuje da je urezana u petoj godini vladavine i spominje Kanaan u kojoj je Merneptah porazio narod Izraela.

Prema ekspertima, jedina prstenasta pomračina Sunca koja je vidljiva iz Kanaana između 1500. i 1050. godine pre Hrista dogodila se 30. oktobra 1207. pne.


Preporuka:  Nerešene msiterije ledene pustinje


Ako se ta činjenica potvrdi, ne samo da bi to bio najstariji zabeleženi događaj, već bi se omogućilo da se tačno precizira vladavina Ramzesa Velikog i njegovog sina Merneptaha.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

Image by ipicgr from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti