Drevni umovi 

Da li je gravitacija otkrivena u Indiji hiljadama godina pre Njutna?

Da li je Njutn otkrio gravitaciju? Ili postoji mogućnost da su ljudi, pre više hiljada godina, imali znanje o gravitaciji i drugim prirodnim fenomenima, pre nego što smo mislili da je to moguće?

Prema izjavama jednog od najistaknutijih indijskih naučnika, stihovi svetih tekstova Veda spominju nekoliko neotkrivenih prirodnih fenomena koje su zapadnjaci otkrili mnogo vekova kasnije.

Madhavan Nair je naglasio da su Vede, ili takođe poznate kao četiri sveta teksta jedne od najstarijih vedskih religija, opisale prisustvo vode na Mesecu, gravitacione sile i druge naučne fenomene koje nisu trebale da budu poznate sve do nekoliko vekova kasnije.

Vede sadrže neverovatno bogatstvo informacija u polju svemira i atomske energije, toliko informacija za koje nismo svesni ni danas.

Bili smo na pravom putu sve do 600. godine pre nove ere, pre invazije,  rekla je 71-godišnja nagrađena Padma Vibhushan, koja veruje da su vede zlatni rudnik znanja, sa informacijama o metalurgiji, algebri, astronomiji, matematici, arhitekturi i astrologiji.

Nair je osporio ideju da je Isak Njutn prvi formulisao zakon gravitacije.

Za Nair je sve napisano, sve je već dokazano u svetim tekstovima. Istraživač, bivši predsednik ISRO-a, iznenadio je naučnu zajednicu navodeći da se neke “sloke” ili stihovi iz Veda odnose na događaje koji su kasnije potvrđeni naukom.

Nair je bio jedan od arhitekata indijske svemirske agencije koji je uspeo poslati vozilo s indijskim bojama na Mesec 2008. godine.

Madhavan Nair, spominje drevne pretke i govori sa ponosom svoju nacionalnu istoriju.

Ipak, nije iznenađujuće da Indija može pokazati ponosni primer Ariabhate, koji je bio astronom, matematičar, upućen u višestruke nauke.

„Vrlo smo ponosni što je Ariabhatta obavio opsežan posao u istraživanju planeta“, izjavio je Nair.

Prema bivšem šefu indijske svemirske agencije, satelit Chandraiaan 1, koji je na Mesečevu površinu ispustio vozilo sa bojama Indije, kružio je oko Meseca zahvaljujući jednačini koju je pre više hiljada godina formulisao Ariabhata.

Zvuči kao film Indiana Jones, ali to je zapravo njegov stvarni život.

Prema mišljenju eksperata, smatra se da Vede sadrže mnogo nepoznatih informacija, čak i danas.

Istraživači takođe navode da je glavna prepreka za njenu difuziju predstavljena netradicionalnim načinima za razvoj svake teme, drugim rečima moramo promeniti način na koji gledamo na stvari, a to je ono što sprečava savremeni svet da prihvati te teorije i nove pristupe.


Preporuka:  Piramide u Kini – Oblast zabranjena za javnost


Da bi čitao Vede, moraš govoriti sanskrit.

Svettajni.com

Image by Manfred Antranias Zimmer from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti