Drevni umovi 

Drevni zapis povezuje Isusa sa magijom

Ova referenca ukazuje na prirodnu istorijsku povezanost između paganskog misticizma i porekla hrišćanstva, s čim se mnogi ne slažu, ali je predlog prisutan već godinama; sugeriše direktnu vezu paganskog misticizma i porekla religije.

Lik Isusa Hrista je nesumnjivo kulturni karakter od velikog značaja u istoriji čovečanstva. Isus Hrist je stub jedne od najmoćnijih religija sveta, što otežava preispitivanje te premise.

Međutim, interesantno je shvatiti koliko od onoga što znamo o njemu odgovara na institucionalnu adaptaciju prvobitne figure i kako je On u stvarnosti bio prethodno prisvojen od strane crkve.

Najstarija referenca koju imamo o Isusu Hristu je u stvari ovaj novootkriven pehar, koji datira između kasnog 2. veka pne i ranog prvog veka, sa natpisom “DIA CHRSTOU O GOISTAIS”, koji je protumačen kao “Hristov magičar”.

Antički pehar otkrio je francuski arheolog Franck Goddio.

Iznad jednostavne osobenosti koju ova fraza implicira, a koja prema istraživačima sugeriše kao što su mnogi već primetili, poreklo hrišćanstva održava bliski odnos s paganskim misticizmom – aspektom koji je, usput rečeno, Katolička crkva provela bezbrojne napore da se odvoji.

Kako će katolička crkva reagovati na ovaj nalaz i da li je to nešto što će izazvati fundamentalizam crkve je nešto što mnogi čekaju da saznaju.

U intervjuu za NBC, Goddio, koji je član Oksfordskog centra za pomorsku arheologiju, upozorio je na otkriće:

“To bi lako mogla biti referenca na Isusa Hrista, u smislu da je On nekada bio glavni nosilac bele magije.”

Mnogi naučnici i istoričari, kao što je Manli P. Hall, bili su posvećeni izlaganju Hrista i drugih članova protagonista religija širom sveta, kao mađioničarima i čarobnjacima, i sa ovim nalazom, te teorije bi mogle biti ojačane dokumentom neprocenjivih istorijskih podataka.

Kao što francuski istraživač ukazuje, među teorijama koje se razmatraju, moglo bi se govoriti o Isusu Hristu koji je u to vreme mogao biti najveći eksponent bele magije.

Vrednost otkrića se povećava zbog antike.

Egiptolozi koji su proučavali pehar, koji potiče iz Male Azije, datira iz prvog veka pre Hrista, ali da je natpis objavljen pre 50. godine nove ere.

Na taj način bi se pronašla prva poznata referenca mesije. Ovo je samo jedna od retkih teorija koje se zapravo razmatraju od strane stručnjaka.


Preporuka: Mač Vikinga „Ulfberht“ napravljen tehnologijom „iz budućnosti“


 

Evo kako izgleda pehar, klikni ovde.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

Photo by Francesco Paggiaro from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti