Drevni umovi 

Erik Jan Hanusen – misteriozna ličnost 20. veka

Jan Hanusen, vidovnjak, mentalista, astrolog, hipnotizer. Misterija. Čovek koji je svojim predviđanjima toliko uplašio Hitlera, da je firer lično izdao naredbu za njegovo ubistvo.

Erik Jan Hanusen je rođen 1889. godine u Beču. Pravo ime mu je bilo Herman Štajnšnajder, poreklom je bio Jevrej. Iako je još kao vrlo mlad pokazivao natprirodne sposobnosti, Hanusen je slavu stekao u toku Prvog svetskog rata, čiji je bio učesnik, kao vojnik cara Franca Jozefa u austrougarskoj vojsci.

Hanusen je spasio život četi vojnika koja je vozom trebala da se uputi preko jednog mosta. Stao je nasred koloseka i svojim telom je preprečio put kompoziciji, jer je predvideo smrt vojnika.

Par tenutaka kasnije, most je eksplodirao, a Hanusenu je događaj doneo veliku popularnost, jer je cela carevina brujala o njegovom podvigu.

Nakon rata, potpuno se posvetio svojim tačkama gde je pokazivao svoje paranormalne sposobnosti. Bio je sjajan mentalista i hipnotizer. Jednom prilikom je uspeo da hipnotiše čak dve hiljade ljudi i da ih ubedi da se nakaze na brodu koji tone.

Nastala je takva panika, da su pozvali policiju koja je imala silne muke da ih smiri. Svoje tačke je izvodio širom Evrope i Amerike. Istovremeno, iza zatvorenih vrata, predviđao je sudbinu i događaje mnogim bogatašima i političarima, što mu je učvrstilo položaj u svetskoj eliti.

U toku jedne tačke, Hanusen je u dubokom transu video kako se počinitelj jednog strašnog ubistva koje je uzdrmalo Beč, baca pod voz.

Sutra su sve novine prenele senzacionalnu vest kako je Hanusen u transu video samoubistvo ubice koji se baš u tom trenutku bacio pod voz, oko 500 kilometara daleko od Beča. S druge strane, imao je predviđanja koja su se odnosila na događaje sve do 2024. godine.

Hanusen se na vrhuncu svoje slave kretao u krugovima nemačke vojne i bogataške elite. Takođe je bio blizak sa Hitlerovim jurišnicima iz SA. Bez obzira što je njegovo jevrejsko poreklo bilo javna tajna, tvrdilo se da je strastveni pristalica nacista.

Kružile su i priče da je imao sastanak sa Hitlerom, pre novembarskih izbora 1932, tokom kojeg je Hanusen, navodno, upoznao Hitlera sa svojom tehnikom kontrole mase, kao i sa upotrebom gestikulacija i dramatičnih pauza radi postizanja što većeg efekta na gledaoce.

  1. Hanusen je počeo da objavljuje ,,Hanusen magazin”, magazin koji se bavio temama iz oblasti okultizma. Takođe je objavljivao i ,,Bunte Wochenschau”, tabloid u kojem su bili i članci iz astrologije. Zahvaljujući prihodima od prodaje magazina i zarade od svojih tačaka, kupio je vilu koja je postala poznata pod nazivom Palata okultizma. U njoj je Hanusen izvodio svoje čuvene grupne seanse, u kojima su učesnici sedeli u krugu, dok je Hanusen u transu predviđao događaje.

Ličnosti iz vrha nacističke vlade poput Himlera, Ribentropa, Geringa, redovno su se konsultovali sa njim. Ne čudi što je i sam Hitler, zaveden okultizmom, u nekoliko navrata zatražio susret sa njim.


Preporuka: 400 nepoznatih struktura otkriveno u Indoneziji


Hanusen se nadao da će Hitlera uspeti da oduvrati od njegovih planova, iako je to bila slaba nada, pa mu je iskreno rekao šta vidi. U svojoj viziji je video dolazak Hitlera na vlast, ali i slom Nemačke i stradanje miliona ljudi. Što je Firera navelo na oprez kada je Hanusen bio u pitanju.

Od tog trenutka, pa do svoje smrti, nacisti su budno motrili na njega. A to se ubrzo dogodilo. 26. februara 1933. u transu je najavio da će Rajhstag biti uništen u plamenu.

24 sata kasnije, to se i desilo. Hitlerov oprez se pretvorio u paničan strah pred Hanusenovim neobjašnjivim sposobnostima. Njegova predviđanja su počela da ometaju planove nemačkog vođe. Sudbina mu je bila zapečaćena.

7. aprila iste godine, kada je krenuo prema berlinskom pozorištu, uhapsila ga je grupa SS-ovaca. Odvezli su ga do šume na periferiji i naredili su mu da izađe iz auta. Pucali su mu u leđa.

U trenutku kada je imao 44 godine i kada je bio na vrhuncu slave. Ostala je samo legenda o Hanusenu i njegova predviđanja koja se obistinjuju sve do naših dana.

Photo by Johannes Plenio from Pexels / Autor teksta Željko Mandarin

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti