Drevni umovi 

Grčka vatra – Ko ju je izmislio i od čega se sastoji?

Još u sedmom veku, Vizantinci – a ne Grci – stvorili su oružje poznato kao “grčka vatra” kako bi zaštitili Konstantinopolj tokom arapske opsade.

Vizantijsko carstvo je bilo istočno krilo rimskog carstva koje je govorilo grčki, osnovano u Vizantiji i tako uspešno u svom vlastitom pravu nadživelo pad Zapadnog Rimskog Carstva za hiljadu godina.

Vizantinci su imali nekoliko različitih naziva za grčku vatru, poput vatre na moru i tečne vatre, i iako to nije bilo prvo zapaljivo oružje, bilo je neverovatno uspešno.

Mi još uvek pričamo o tome danas delimično zato što niko ne zna koji su sastojci bili prisutni.

Zapravo, vojske koje su zarobile transportna sredstva sa tečnošću zajedno sa mašinom koja ih je isporučila, nisu bile u stanju da ponove nijednu od njih.

Grčka tajna vatre je vekovima zarobila istoričare i naučnike i možda je bila inspiracija za pronalazak napalma i modernih bacača plamena.

Iako se često koristi kao krovni termin za opisivanje raznih manjih formula, prava grčka vatra bila je specifična tečna zapaljiva smesa koja je bila zagrejana i pod pritiskom, a zatim isporučena putem sifona.

Karakteristike koje su je učinile jedinstvenim uključuju njegovu sposobnost da sagorevaju na vodi i da se zalepi na površinu, a samo se može ugasiti peskom ili bizarnim načinom – urinom.

Neki istoričari veruju da se može zapaliti korišćenjem vode. Kopije su stvarali drugi narodi tokom vekova, ali nijedan nije imao sve ove kvalitete.

Prava vizantijska formula je umrla sa carstvom, ali nafta i sumpor su samo neke od hemikalija koje su savremeni istoričari predložili kao moguće sastojke.

Ručne granate su korišćene i u davna vremena.

Bili su ispunjeni grčkom vatrom i zapečaćeni tako da je sve što je vojnik trebalo da uradi jeste bacanje granate prema neprijatelju kako bi ga eliminisao.

Ručne granate koje sada imamo su direktni potomci ovih naprava. Kao i sa granatama, savremeni svet je takođe pronašao način da napravi sopstvenu kopiju grčke vatre: napalm.

Grčka vatra dokazuje da bez obzira na visok tehnološki razvoj našeg današnjeg sveta, neke od najboljih i najzanimljivijih ideja su i najstarije.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti