Drevni umovi 

Isak Njutn je predvideo da nas kraj očekuje 2060. godine

Većina nas poznaje Isaka Njutna kao oca moderne nauke.

Smatra se jednim od najuticajnijih naučnika u svetu. On je bio taj koji je formulisao zakon gravitacije i zakon kretanja koji objašnjava kretanje planeta, meseca i zvezda na osnovu gravitacione privlačnosti većih tela.

Ono što većina nas ne zna jeste da je Njutn bio pobožan hrišćanin i da je imao ogroman interes za teologiju(učenje o Bogovima ili Bogu).

Proveo je sate istražujući Bibliju o drugom dolasku Isusa Hrista. Isak Njutn je verovao da će Apokalipsa doći 2060. godine, tačno 1260 godina nakon osnivanja „Svetog Rimskog Carstva“.

Da li je moguće da je Njutn ovu cifru zasnivao više na religiji nego na naučnom razmišljanju?

Godine 1936. kamionom prepunim pismima Njutna, koji se nalazio u kući grofa od Portsmoutha, jednog od naslednika Njutna, prodat je na aukciji.

Ovu neverovatnu kolekciju kupio je engleski ekonomista Džon Mejnard Kejns, koji je potom predao Kraljevskom koledžu u Engleskoj i Abrahamu Šalomu Jehudi, orijentalnoj jevrejskoj akademiji za studije.

Hebrejski istraživači procenjuju da je Njutn napisao više od milion reči koje se odnose na proučavanje Biblije.

Ali, možda je najrelevantnija izjava bila marginalna napomena u pismu koje je napisao 1704. godine, gde je Njutn predvideo da će se svet okončati 2060. godine.

Njutn je došao do ovog zaključka nakon intenzivnog proučavanja Knjige Danila, naročito poglavlja 12, stih 7:

Video sam čoveka obučenog u lan, koji je bio na vodama reke kada je podigao desnu i levu ruku ka raju. Zakleo se od onog koji živi zauvek da će biti tu za neko vreme, vremena i pola. I kada bude postigao da rasprši moć svetih ljudi, sve će se to završiti. – King James Bible “Authorised Version”, Cambridge Edition

Fraza “vreme, vremena i pol” privukla je pažnju Isaka Njutna. On je to protumačio kao tri i po godine ili 1260 dana (takođe se pominje u Danilu 7:25, Otkrivenje 11:3, 12:6 i 13:5).

Isak Njutn se malo prilagodio, tumačeći dane kao što su godine, 1260 godina koje su obeležile odbrojavanje do kraja sveta i Hristov povratak.

Međutim, Njutnu je bio potreban datum početka kako bi predvideo „povratak Hrista“.

Njutn je iskoristio osnivanje Svetog Rimskog Carstva 800. god. Ovo je obeležilo spajanje verskog prvenstva pape sa političkom prevlašću Karla Velikog.

Shodno tome, datum 2060. bio je jednostavno rezultat dodavanja 1260 godina na 800 AD.

Proročanstvo kraja vremena bilo je veoma popularno u protestantskom pokretu. Njutn je verovao da je 800 AD označilo najraniji datum početka odbrojavanja, ali je dodao da bi to moglo biti kasnije.

“Nije počela pre 800. godine u kojoj je počela papina prevlast”, rekao je Njutn. Kasnije je dodao: “To se može završiti kasnije, ali ne vidim razlog da se to završi ranije.”  “Ovo pominjem”, dodao je Njutn, “da ne tvrdim kada će biti kraj kraja, već da zaustavimo nepromišljene pretpostavke maštovitih ljudi koji često predviđaju vreme kraja, i tako čine sveto proroštvo u diskreditaciju, često kada njihova predviđanja propadaju. ”

Da li se slažete sa njim?

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti