Drevni umovi 

Istina o Mona Lizi

Jedno od najvećih svetskih dela. Jedan od najpoznatijih umetnika. Deo stvaralaštva istorije umetnosti. Da, radi se o Mona Lizi  i Leonardu da Vinčiju.

Zbog čega je ovo delo veoma interesantno?-Postoji više razloga. Jedan od njih jeste i zagonetka koju krije ovo umetničko delo.

Ovo značajno umetničko delo je veoma zanimljivo sa aspekta istoričara. Zašto? –Mnogobrojni istoričari umetnosti smatraju da sama Mona Liza predstavlja tajanstveni ključ.

Istoričarka Karla Glori smatra da je otkrila šifru koja je sakrivena u slici. Prema njenim izjavama, sakrivena šifra se nalazi iza levog ramena žene. Šta ona zaista predstavlja?

Karla Glori smatra da  ova šifra otkriva i sam lokalitet ove slike. Iza levog ramena Mona Lize, nalazi se kameni most, a ispod samog mosta brojevi 7 i 2 koji su sa sakriveni u samoj arhitekturi mosta.

Smatra se da ova dva broja predstavljaju godinu 1472 kada je u velikoj i snažnoj poplavi srušen most koji se nalazi na ovoj slici.

Naziv ovog mosta jeste Ponte Gobo ili Ponte vekio (Stari most). Istoričari smatraju  da je Leonardo da Vinči dodao ovaj most, prvenstveno radi sećanja na njegovu lepotu.

Postoje više polemika kada je reč o samom lokalitetu/mestu gde je naslikana Mona Liza. Većina istoričara smatra da je ovo sve njegova mašta, da je priroda nestvarna i da ovaj pejzaz nije deo naše prirode, ali Karla Glori tvrdi suprotno.

Ona smatra da je ovo predeo oko sela Bobio, na samom severu Italije.

Postoji mnogo zbunjujućih informacija o Mona Lizi. Naučnici su pre nekoliko godina otkrili još jedno delo koje veoma podseća na Mona Lizu, ako nije i ona sama.

Delo nazvano ’’Mona Liza iz Ajzlverta’’ veoma podseća na ’klasičnu’ Mona Lizu. Bitno je naglasiti da ovo delo nije naslikao Leonardo, već drugi umetnik, za koga se ne zna ime.

Zanimljivo je to da je delo ’Mona Liza iz Ajzlverta’ nastalo nekoliko godina ranije od dela Leonarda da Vincija. Da li to znači da je Leonardo kopirao tudje delo? -Moguće.

Čak su i istrazivanja naučnika, kada je u pitanju poredjenje ovih slika, dokazala da su proporcije ovih slika veoma slične i da su razlike veoma male. Na osnovu boja, ’Mona Liza iz Ajzlverta’ sadrži svetlije boje od Leonardovog dela.

Zanimljivo je spomenuti da je položaj, nameštanje, figure, pogledi, svaki detalj isti i na jednoj i drugoj slici. Da li to znaci da svetsko delo ’Mona Liza’ koje danas poznajemo jeste čista kopija? Da li bi ovo umanjilo vrednost Leonardovog dela?

Danas se vode polemike oko ovog problema. Martin Kemp, poznavalac rada Leonarda, smatra da kopije dela Mona Lize ne postoje i da su primetne velike razlike izmedju ova dva dela.

Uprkos brojnim pozivima, Martin Kemp nikada nije video  uživo delo ’Mona Liza iz Ajzlverta’. Zbog čega? Da li i on uvidja grešku ili jednostavno ne želi da se ’upušta’ u dalju raspravu i polemiku?

I dalje se istrazuje, ispituje i polemiše. I dalje je Leonardova ’Mona Liza’ original. Ko zna, možda ćemo vremenom saznati pravu istinu.


Preporuka:  Nemrut – Lokalitet izgrađen nepoznatom tehnologijom


Photo source: pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti