Drevni umovi 

Knjiga mrtvih – 13 neverovatnih činjenica o drevnoj Egipatskoj knjizi

Knjiga mrtvih je moderno ime dato drevnom pogrebnom tekstu koji pripada Egiptu, a koji je korišćen od početka nove imperije (oko 1550. pne) do oko 50. godine pre nove ere.

Knjiga mrtvih je bila jedna od najvažnijih drevnih tekstova u Egiptu.

Više od knjige, to je bila zbirka tekstova koja se sastojala od raznih magijskih čarolija koje su „dizajnirane“ da pomognu putovanju mrtve osobe kroz Duat (život posle smrti).

U ovom članku sam sumirao 13 najzanimljivijih i relevantnih činjenica o ovoj fascinantnoj drevnoj knjizi.

1 – Originalno egipatsko ime za tekst, rv nv prt m hrv. Rv nv prt m hrv je preveden kao Knjiga dolaska po danu. Međutim, mnogi autori priznaju da bi bolji prevod bio Knjiga izlaska u svetlost.

2 – Uprkos tome što se zove knjiga, Egipatska knjiga mrtvih nije bila baš knjiga.

3 – Knjiga mrtvih bila je kolekcija magijskih čarolija koje su stvorene da pomognu mrtvoj osobi da prođe kroz Duat i uđe u zagrobni život.

4 – Nijedna Knjiga mrtvih nije ista. Preživeli papiri sadrže raznovrstan izbor verskih i magijskih tekstova i značajno se razlikuju u svojim ilustracijama.

5 – U periodu od oko hiljadu godina, knjiga mrtvih je sastavljena od strane drevnih egipatskih sveštenika. Tekstovi i slike drevne egipatske Knjige mrtvih bili su i magični i religiozni.

6 – Stara egipatska knjiga mrtvih pripada tradiciji takozvanih pogrebnih tekstova koji uključuju ranije tekstove piramida i tekstove kovčega.

Tekstovi piramida i tekstovi o kovčegu nisu slikani na papirusu, već na objektima.

7 – Prvi pogrebni tekstovi bili su takozvani tekstovi piramida i prvi put su korišćeni na piramidi Unisa, koji pripadaju poslednjem faraonu V dinastije, oko 2400. pne.

8 – Svrha Piramidalnih tekstova bila je da pomogne mrtvom faraonu da zauzme njegovo mesto među bogovima.

9 – Knjiga mrtvih prvi put se pojavila u gradu Tebi. Prema istoričarima, prva knjiga se pojavila na početku Drugog srednjeg perioda, oko 1700. godine pre nove ere.

10 – Knjigu mrtvih u početku su koristile samo kraljevske porodice. Međutim, nakon nekog vremena, to je postala uobičajena praksa regionalnih guvernera i drugih visokih zvaničnika.

11 – Na kraju, ljudi iz čitavog Egipta su razvili svoje kopije knjige.

12 – Prema istoričarima, do sada je poznato 192 čarolije, iako nikada nije otkriven nijedan rukopis koji sadrži sve čarolije.


Preporuka: Najizolovanija plemena na svetu


13 – Veruje se da je poslednja upotreba Knjige mrtvih bila u 1. veku pre nove ere. Uprkos tome, neki umetnički motivi iz njega su se koristili još u rimsko doba.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti