Drevni umovi 

Krajni izvor alhemije? Misterije drevne smaragdne tablice Hermesa Trismegistusa

Smaragdna tablica, ili Tabula Smaragdina je drevni tekst za koji se kaže da sadrži tajnu prima materije i njenu transmutaciju.

Izvori ove tajanstvene pisane poruke ostaju misterija, dok se smatra da je Hermes Trismegistus bio autor teksta. Njegovo prvo poznato pojavljivanje je u knjizi napisanoj na arapskom između šestog i osmog veka.

Tekst je prvi put preveden na latinski jezik u dvanaestom veku. Usledili su brojni prevodi, tumačenja i komentari. O autoru teksta ostaje debata.

Mnogi autori ukazuju na Hermes Trismegistus, dok drugi tvrde da su ga napisali Balinas Kitab sirr al-kalika u 8. veku. Uprkos činjenici da je Smaragdna ploča napisana na arapskom jeziku, tvrdi se da je to prevod sa sirijskog, starijeg grčkog teksta.

Slojevi značenja u Smaragdnoj ploči povezani su sa stvaranjem kamena filozofa, laboratorijskim eksperimentima, faznim prelazima, alhemijskim magnum opusom, drevnim, klasičnim, elementnim sistemom i korespondencijom između makrokosmosa i mikrokosmosa.

To je istina bez laganja, izvesna i najistinitija.

Nema boljeg načina da započnemo članak u kojem ćemo raspravljati o drevnim spisima koji nameravaju da otkriju, između ostalog, kako je svet stvoren.

Ovo je prvi deo teksta koji se sastoji od ukupno 12 ili 13, u zavisnosti od prevoda koji sačinjava Smaragdnu tablu: vodič koji otkriva tajnu.

Ne možete to shvatiti dok to ne shvatite.

Iako je značenje isto, postoji nekoliko verzija ove prve linije i ostatka teksta. To je jedan od najtajanstvenijih spisa ikada stvorenih.

Ne znamo gde se nalazi, napisano je nepoznatom abecedom, ali slično drevnom feničanskom pismu i – u zavisnosti od toga sa kog izvora se konsultuješ – bilo gde između 1.200 i 36.000 godina.

Ono što znamo jeste da sadržaj onoga što je poznato kao Smaragdna ploča ne samo da je preživelo vreme kada je pisano, već je i ostavilo svoj trag u raznim sferama znanja i ličnosti poput velikog Isaka Njutna, i zbog toga mora biti od velike važnosti.

Ono što je ispod je kao ono što je iznad i ono što je gore je kao ono što je ispod da bi se činila čuda jedne jedine stvari.

Fraza “kao što je gore navedeno” je bila i nastavlja se smatrati kao ključ za sve tajne. To je maksima koja vodi vernike u filozofsku i religijsku tradiciju hermetizma.

Prema tome, ono što se dešava na bilo kom nivou stvarnosti, bilo fizičko, emocionalno ili mentalno, takođe se dešava na svim drugim nivoima.

Često se tumači kao odnos između makrokosmosa, Univerzuma i mikrokosmosa, ljudskog bića; unutar svake je druga, tako da ako razumete jednog, možete doći do toga da shvatite drugog.

S druge strane, ove četiri reči obuhvataju suštinu alhemije: nebo je ogledalo Zemlje i sve stvari odgovaraju jedna drugoj. Zanimljivo je da su Alhemiju usvojili intelektualno izvanredne ličnosti, od Roberta Bojla, oca hemije, do Isaka Njutna.

Veruje se da Smaragdna ploča sadrži sažetak svih umetnosti Velikog dela, glavnog cilja alhemije. Alhemija je umetnost savršenstva i Veliko delo podrazumeva njeno ispunjenje, savršenstvo.

Smaragdna ploča sadrži u svojih nekoliko redova tajnu Velikog dela; to je direktan prolaz za postizanje savršenstva. Ova poruka je izražena na simboličan način; samo njegovo čitanje ne otkriva njegovo značenje.

Neki autori veruju da pristup velikom delu zahteva prevazilaženje našeg racionalnog ograničenja, stoga svaki alhemičar podrazumeva paralelnu ličnu transmutaciju koja mu omogućava da pristupi jeziku Simbola.

Sve, Jedno, samo je izraženo simbolično, i od velikog je značaja naučiti hermeneutiku Simbola. U suprotnom, njegova jednostavna jednostavnost će stvoriti nevericu.


Preporuka:  Šta nas sve očekuje do 2050. godine?


Ukratko, tajni izraz nije nameran, već zahteva pravu osobu, obučenu za Veliki Posao.

Svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Image by thefairypath on Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti