Drevni umovi 

Najstarija referenca broja nula nalazi se u drevnom indijskom rukopisu

Odavno je jedna od najvećih matematičkih misterija, ali stručnjaci veruju da su konačno otkrili poreklo simbola koji se trenutno koristi da označi broj nula.

Upućivanje na broj nula pronađeno je u Bakhšaliju, drevnom indijskom matematičkom tekstu otkrivenom 1881. godine, čija je nedavna ugljenična obrada 14, koju su izveli stručnjaci Oksfordskog univerziteta, pratila sve do trećeg veka, što znači da je pet vekova starije nego ranije.

„Danas pretpostavljamo da se koncept nula koristi svuda i da je od suštinskog značaja za digitalni svet“, rekao je profesor Marcus du Sautoi, glavni autor studije.

“Ali stvaranje nule kao broja, koje je evoluiralo od tačke pronađene u Bakhshali rukopisu, bilo je jedno od najvećih dostignuća u istoriji matematike.“

„Sada znamo da su matematičari u Indiji već u 3. veku zasejali seme ideje koja će kasnije postati tako fundamentalna za savremeni svet.“

Nalazi pokazuju kako je živa matematika vekovima na indijskom podkontinentu.

Profesor Du Sautoj je objasnio kako je simbol tačke korišćen kao “marker” da bi ukazao na red veličine u sistemu brojeva – na primer, nula označava nedostatak desetaka u 101.

I dok je nula kao marker poznata u starijim kulturama, kao što je babilonski ili drevni Maja, simbol u indijskom rukopisu je značajan iz dva glavna razloga.

Prvi je da je ta tačka evoluirala da ima šuplji centar koji danas vidimo u simbolu nule.

Druga je da je samo u Indiji nula evoluirala u ono što je danas, kada je Brahmagupta, indijski astronom, napisao tekst Brahmasfutasidhanta u šestom veku, prvi dokument koji je pomenuo nulu kao broj.

Dosadašnja istraživanja postavila su Bakhshali rukopis između 8. i 12. veka, uglavnom na osnovu stila pisanja.

Međutim, nove studije otkrivaju da je drevni rukopis – koji se sastoji od 70 ekstremno krhkih listova kore breze – zapravo napravljen od materijala koji potiče iz najmanje tri različita perioda.

Ričard Ovenden, bibliotekar iz biblioteke Bodlei, koji je dom rukopisa, kaže:

„Određivanje datuma Bakhshali rukopisa je od vitalnog značaja za istoriju matematike i proučavanje rane južnoazijske kulture. Ovi iznenađujući rezultati istraživanja svedoče o tome zbog bogate i dugogodišnje naučne tradicije potkontinenta.“

Drevni rukopis je bio javno prikazan u Muzeju nauke u Londonu u okviru izložbe Iluminiranje drevne Indije: 5000 godina nauke i inovacija, koja je otvorena 4. oktobra 2017. godine.


Preporuka:  Otisci stopala džinova otkrivenih širom sveta


Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

ZANIMLJIVOST:

BONUS VIDEO:

Image by olafpictures from Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti