Drevni umovi 

Sibiu rukopis – 500 godina stari tekst opisuje rakete na gorivo

Rukopis Sibiu otkriven 1961. godine je kolekcija od oko 450 stranica koja uključuje detalje o trostepenim raketama i raketnim letelicama.

Većina nas nije svesna činjenice da ima bezbroj drevnih rukopisa razbacanih širom planete, opisujući ono što mnogi smatraju neverovatnim dostignućima prošlosti.

Šta biste rekli ako bih vam napisao da postoji drevni rukopis koji je star skoro 500 godina i koji opisuje rakete na tečna goriva i rukovodeće rakete?

Rekli biste da sam lud ili da su to samo lažne vesti.

Da li ste primetili kako ljudi ovih dana smatraju da su lažne vesti sve one vesti za koje je teško verovati da su istinite tj. da idu protiv njihovog sistema verovanja?

U svakom slučaju, rukopis Sibiu je stvaran, to nije lažna vest i zapravo opisuje – između ostalog – tečna goriva i višestepene rakete, i zvanično je objavljen u 16. veku, mada mnogi veruju da je napisan koristeći tekstove stare nekoliko vekova.

Rukopis Sibiu je pronađen je 1961. godine od strane Doru Todericiua, profesora nauke i tehnologije na Bukureštnom univerzitetu.

Rukopis sadrži oko 450 stranica iz arhiva grada Sibiu u Rumuniji. Na iznenađenje Todericiu, drevni tekst je preplavljen crtežima i tehničkim podacima o artiljeriji, balistici i detaljnim opisima višestepenih raketa.

Smatra se da je drevni tekst napisao čovek po imenu Conrad Haas, između 1550. i 1570. godine. Veruje se da je Conrad Haas bio vojni inženjer koji je radio za Kraljevinu Mađarsku i Kneževinu Transilvaniju.

Poreklo rukopisa nije sasvim jasno, niti je poreklo njegovog autora, za koji se vjeruje da je rođen u Austriji ili Transilvaniji, a postao je šef arsenala austrijskog carstva pod kraljem Ferdinanda I.

Otkriveno je da je rukopis Sibiua teoretski raspravlja o izgradnji različitih vrsta oružja, uključujući – prvi put o istorijskoj višestepnoj raketnoj tehnologiji.

Takođe uključuje detalje o kombinaciji vatrometa sa oružjem kao i stvaranju mešavina goriva sa upotrebom tečnih goriva.

Ostaje misterija da li je Haas uspeo da svoje projekte i primeni, ali postoje neki koji tvrde da je u Sibiu 1550. godine izvedeno lansiranjeraketa, ali nema dokumentarnih dokaza koji podržavaju ove tvrdnje.

Iz istorije znamo da je Johann Schmidlap, bavarski proizvođač vatrometa iz 16. veka i pionir rakete prvi koji je eksperimentisao sa dvostepenim i trostepenim raketama oko 1590. godine.

Pre otkrivanja rukopisa Sibiu, najraniji detalji o trofaznoj raketi pripisani su Kazimierz Siemienovicz, poljski stručnjak za artiljeriju, koji je u svojoj izložbi iz 1650. objavio detalje o raketama Artis Magnae Artilleriae Pars Prima.

 

Konrad Haas je napisao nekoliko zanimljivih rečenica u svom rukopisu u kojem govori o vojnoj upotrebi raketa (prevedeno):

“Ali moj savet je više mira i bez rata, ostavljajući puške mirno u skladišta, tako da metak ne bi otpao, a da barut ni bi bio spaljen, kako bi princ sačuvao svoj novac. To je savet koji daje Conrad Haas.”

Ne smemo da objavimo slike zbog povrede autorskih prava, ali smo našli za vas na google, pogledajte ovde.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source: pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti