Drevni umovi 

Sonhis – Egipatski drevni sveštenik koji je pokrenuo priču o postojanju Atlantide

Svaki put kada pomislimo na Atlantidu – mislimo na Platona, čoveka koji je opisao postojanje Atlantide u svom radu Kritija i Timaj.

Ali da li smo se ikada pitali odakle potiče originalna priča o Atlantidi? Platon nije izmislio Atlantidu kao što mnogi veruju, ali je priča o postojanju ovog “mitskog” grada / kontinenta urezana duboko u istoriji.

Da bismo razumeli više o Atlantidi, moramo se usuditi i saznati više o Solonu koji je živelo između 638. pne. – 558. pne. Solon je bio poznati pravnik u Atini i bio je poznat po svojim pesmama i spisima.

Kako je objasnio Platon, Solon putuje u drevni Egipat kako bi saznao više o istoriji svoje zemlje i potražio potencijalne trgovačke ispostave između Grčke i Egipta.

Veruje se da je u drevnoj priči Solon pisao o mitskom gradu-kontinentu Atlantide – neuhvatljivoj imperiji koja je više od dve hiljade godina zarobila interesovanje i maštu istoričara, arheologa, avanturista, filozofa i drugih.

Dakle, ko je prvi pisao o Atlantidi?

Iz onoga što smo u stanju da razumemo, bio je to egipatski sveštenik veoma po imenu Sonhis iz Saisa – Sais, je bio drevni egipatski grad u delti Zapadnog Nila.

Solon, nakon svojih putovanja u Egipat, upoznao je Sonhisa koji mu je govorio o  velikoj drevnoj civilizaciji koja je nestala sa Zemlje pre 9.000 godina. Među mnogim drugim stvarima, veruje se da je Sonhis preneo Solonu priče o nizu drevnih imperija koje su postojale na Zemlji, prirodnim katastrofama koje su dovele do njihovog raspada i velikim ratovima koji su buktali u prošlosti.

Tokom svog boravka u gradu Saisu, Solon je dobio informacije o Atlantidi od Sonhisa koji je opisao neverovatnu veličinu i bogatstvo Atlantske imperije najbolje što je mogao.

Sonhis je objasnio da je glavni grad Atlantide konstruiran tamo gde su podignuti veliki hramovi i palate, ukrašeni egzotičnim vrtovima od srebra, zlata i slonovače.

Sonhis je opisao da je glavni grad carstva Atlantide imao masivne zidove, koji su zauzvrat bili okruženi kružnim ostrvima koji štite unutrašnju tvrđavu metropole.

Ali, zadržimo se malo tamo i pogledajmo šta je Platon imao da kaže o Saisu, Atlantidi i svešteniku koji je navodno pokrenuo priču o Atlantidi.

Pre svega, moramo napomenuti da je postojanje Sonhisa stvar rasprave među stručnjacima koji se ne mogu složiti da li je zaista postojao ili ne. S tim u vezi, u Timaju i Kritiji, pisanom oko 360. pne, Platon je opisao kako je Solon otputovao u Sais i sastao se sa sveštenicima boginje Neit.

To je mesto gde je izuzetno stari sveštenik govorio Solonu o carstvu koje je postojalo pre 9000 godina, a koje je bilo u ratu sa Atinom. Na kraju, ovo carstvo je identifikovano kao „Atlantida“ a uništeno je velikom katastrofom.

Platon ne pominje ime sveštenika koji su Solonu pričali o Atlantidi, ali Plutarh (46-120 AD), u svom Solonskom životu, identifikovao je sveštenika kao Sonhisa.

Dakle, to znači da se istorija Atlantide može nakratko nastaviti ovako:

Carstvo je postojalo 9000 godina pre života Solona i egipatskog sveštenika Sonhisa. Atlantida je na kraju uništena katastrofom, a gotovo svi zapisi o njenom postojanju su izgubljeni. Jedini preostali zapisi se dele među sveštenicima drevnog Egipta. Konačno, Solon putuje u Sais gde sreće starog sveštenika koji je znao za Atlantidu.

Identifikovan kasnije kao Sonhis iz Saisa, ovaj sveštenik objašnjava Solonu da je Atlantida bila izuzetno moćna imperija koja je postojala 9000 godina pre njih i na kraju je uništena. Solon se vraća u Grčku, gde spominje postojanje Atlantide. Kasnije, u Timaju i Kritiji napisanim 360. pne, je to sve dokumentovano.


Preporuka: Nepoznata sila povlači Mlečni put prema njoj brzinom od 22 miliona km/h


Platon piše da se Atlantida nalazila u Timeju:

„Jer u našoj evidenciji se govori o tome kako je nekada vaša država stajala na putu moćnog domaćina, koji je, počevši od udaljene tačke u Atlantskom okeanu, drsko napredovao da napadne celu Evropu, i Aziju. Na okeanu je ležalo ostrvo koje je bilo veće od Libije i Azije zajedno, a putnicima tog vremena bilo je moguće da pređu sa njega na ostala ostrva i sa ostrva na čitav kontinent nasuprot njima, koji obuhvata taj pravi okean. Jer sve što imamo ovde, leži u ustima o kojima govorimo, očigledno je utočište sa uskim ulazom; ali to je pravi okean, i zemlja koja ga okružuje može se s pravom nazvati, u punom i istinskom smislu, kontinent. Tada je na ostrvu Atlantide postojala konfederacija kraljeva, velike i čudesne sile koja je vladala nad svim ostrvom, kao i nad mnogim drugim ostrvima i delovima kontinenta… ”–Timej 24e – 25a, prevod.

www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti