Drevni umovi 

Tajna priča o čoveku koji je izumeo svemirski brod 1861. godine

Šta mislite ko je izmislio savremeni koncept Svemirskog broda?

Do nedavno se smatralo da je naučni koncept vozila sposoban da leti izvan Zemljine atmosfere pomoću “raketa” zamišljen od strane ruskog naučnika Konstantina Tsiolkovskog i njegovog američkog kolege Roberta Godarda krajem devetnaestog i početka dvadesetog veka.

Oni su inspirisani naučnim fantastičnim pričama i epskom knjigom “Od Zemlje do Meseca” koju je napisao Žil Vern.

Da li je to stvarna istina?

Pa neki od vas bi rekli da je putovanje u svemir spominjano u Indiji pre više hiljada godina…

Najstariji drevni tekstovi u Indiji nazivani su “Vedama”, a ovi tekstovi bukvalno govore o “letećim brodovima” koji su posetili njihov kontinent pre 6000 godina.

Sastavljeno na Vedskom Sanskritu, tekstovi predstavljaju najstariji sloj sanskrtske književnosti i najstarije spise hinduizma.

Prema rečima stručnjaka, Vede govore o dve kategorije letećih objekata koji su posetili drevnu Indiju u dalekoj prošlosti.

Ovi misteriozni objekti opisani su u Sanskritskom pisanju, gde možete naći neverovatne uređaje i tehnologije koje nisu trebale biti prisutne na našoj planeti hiljadama godina u prošlosti.

U Mahabharata, Puranama i Ramaianama je pronađemo više opisa misterioznih uređaja koje prevazilaze tehnološko razumevanje drevnog čoveka.

Da li to može biti naučno dokazano?

Verujem da bi ovo pitanje moglo otvoriti široku debatu u tom smislu.

Prema studiji koju je objavio istoričar svemira Robert Godvin, 1861. godine, tri decenije ranije nego što je to pokazalo u prethodnim studijama, Villiam Leitch je već uspešno primenio naučne principe za putovanje u svemir u eseju pod nazivom “Putovanje kroz svemir”, koji je kasnije objavljen u njegovoj knjizi “Božja slava na nebu” (1862).

Prema Godvinu:

Činjenica da je Leitch bio naučnik je ključ za ovu priču. Nije samo pogađao. Ne samo da je shvatio Njutnov zakon o akciji i reakciji, on je gotovo razborito shvatio da će raketa raditi efikasnije u vakuumu svemira.

Činjenica koja je i dalje dovela do toga da Goddard i drugi budu izloženi skoro šest decenija kasnije.

I dok su Godard i Tsiolkovski dobili svoju prvu inspiraciju iz naučne fantastike Velsa i Verna, Leitch smatra da su inspirisani napretkom moćnih teleskopa.

Godvin smatra da Leitech nije samo shvatio zakone akcije i reakcije koje je predložio Njutn, nego je takođe predložio da raketa radi efikasnije u vakuumu svemira.


Preporuka:  Skrivena istorija Srbije – Tajne vinčanske civilizacije


www.svettajni.com

ZANIMLJIVOST:

Photo source: pixabay.com

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti