Drevni umovi 

Zagonetna mapa Piri Reisa

Piri Reis, mornarički oficir Otomanske flote. Zanimljivo. Vraćamo se u srednji vek.

Godine 1929.-e nekolicina istoričara otkrila je zanimljivu mapu u silnim arhivama turske istorije. Nakon istraživanja, došli su do zaključka da ova mapa datira iz XVI veka, tačnije 1513.-e godine.

Zašto je ova godina interesantna?

Godine 1492.-e Kristofer Kolumbo je otkrio Ameriku. Zbog čega su povezane ove godine? Evo odgovora: Godine 1501.-e pomorski kapetan Otomanske flote Kemal Re’is zarobio je 7 brodova blizu španske obale.

Jedan od člana te posade je plovio na brodu sa Kristoferom Kolumbom, a baš u tom brodu kada je otkrio Ameriku. Taj član posade je imao u posedu mapu Novog sveta koju je sačinio Kristofer Kolumbo. Interesantno.

Kemal Re’is je preuzeo tu mapu i sačuvao je za njegovog nećaka Piri Reisa. Godine 1511.-e Piri Reis počinje da radi na toj mapi. Uz ovu mapu imao je i portugalske, španske, arapske i indijske mape.

Takodje je u njegovom vlasništvu bila i mapa iz doba Velikog Aleksandra Makedonskog iz IV veka pre Hrista.  Zbog čega je interesantna mapa Piri Reisa?

Njegova mapa prikazuje detaljno obradjenu obalu Antarktika. Kako je moguće da je mapa Antarktika sa tolikom preciznošću obradjena? Kako je uopšte i znao za Antarktik kada je on otkriven tek 300 godina kasnije?

Postavlja se pitanje: “Kako je uspeo da sa velikom preciznošću na mapi prikaže obalno područje Antarktika pod ledom?”

Prema podacima i informacijama koje mi danas imamo istraživanjima ovog kontinenta nam govore da je poslednji put bila bez leda pre oko 6.000 godina, negde oko 4. 000 godine pre Hrista.

Današnja nauka tvrdi da je ledeni pokrivač koji prekriva Antarktik star oko milion godina. Mapa Piri Reisa otkriva da je severni deo Antarktika istražen pre nego što ga je prekrio led.

Da li to znači da je neko ovu mapu nacrtao pre milion godina? Ako sagledamo sa aspekta nauke, to je nemoguće. To je period kada ljudska rasa još nije postojala.

Ovo otvara mnoga pitanja.

Da li i ova prica sadrži dokaze da je nekada davno, na ovoj planeti živela naprednija civilizacija nego danas? –Moguće je.  U samom uvodu priče sam nagovestio da ova mapa datira iz 1513.-e godine, što i jeste. Pa kako onda može biti stara milion godina? – Ova mapa se prenosila generacijama, nadogradila, kopirala, a konačan oblik mape je sastavio Piri Reis.

Na osnovu ovih otkrića, stare civilizacije su otkrile Antarktik dok on još nije bio pod ledenom površinom. Interesantno je to da mapa sadrži veoma precizne koordinate, što je jedino moguce korišćenjem instrumenata za navigaciju.

Ako je zaista postojala napredna civilizacija na našoj planeti, kako je moguće da su tek tako nestali?- Možda i nisu. Ako su bili napredniji nego mi danas, moguće je da su i napustili našu planetu.

Tokom ispitivanja ove mape, Arlington H. Mallery (kapetan americke mornarice) došao je do zaključka da je ova mapa jedino mogla biti napravljena pomoću fotografije iz vazduha.

Smatra se da su svemirske civilizacije bile te koje su pomogle istraživanju iz vazduha, i da su imali dobar odnos  sa stanovništvom na našoj planeti. Koliko je tačna ova teorija?

Danas mi smatramo da je naša napredna tehnologija sačinila prve precizne mape Antarktika, ali izgleda da smo veoma pogrešili, i to ne samo kod ove mape.

Zheng He-ova mapa sveta, Pizzigano nautička mapa iz 1424.-e  godine, Cantino mapa sveta iz 1502.-e godine, Albertin Di Virga mapa sveta iz 1410.e godine.

Sve ove mape prikazuju geografske osobine naše planete koristeći znanja koja danas smatramo plodovima novog doba.

Sve ove navedene mape su napravljene tako što su korišćeni podaci od mnogo starijih mapa koje su nažalost izgubljene.

Po podacima koje danas imamo, nama nastarija civilizacija jeste Sumerska, period od pre 4. 000 godina pre Hrista. Sumerani nam sa strahopoštovanjem govore o precima koji su bili ’’bogovi’’, a zvali su ih Nefilimi.


Preporuka:  Nepoznato poreklo – 5 Dokaza koji ruše istoriju


Da li su ti preci zvani Nefelimi zaista naseljavali našu planetu u dalekoj istoriji? -Možda. Kako su nestali? – Ostaje misterija.

www.svettajni.com

Photo by Aaditya Arora from Pexels

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti