Drevni umovi 

Zvanično! Majanski kodeks NAJSTARIJI poznati tekst iz Antičke Amerike!

Istraživači su konačno potvrdili autentičnost drevnog majanskog teksta za koji se veruje da datira iz 13. veka, što znači da je prethodio svim glavnim kodeksima Maja poput Madridskog, Drezdenskog i pariškog kodeksa.

Studija konačno rešava dugogodišnju enigmu da li je tajanstveni tekst bio pravi ili ne.

Zvao se Grolier Kodeks – jer je prvi put prikazan u Grolier klubu u Njujorku – a otkrili su ih pljačkaši tokom 1960-ih. Od tada se sa pažnjom obrađuje od strane istraživača koji već decenijama osporavaju njegovu autentičnost.

Sada nova analiza drevnog dokumenta ne samo da dokazuje da je dokument autentičan, već i dokazuje da je to najstariji poznati antički tekst napisan u Americi.

Govoreći o drevnom tekstu, antropolog Stiven Hjuston sa Univerziteta Braun rekao je:

“Njegova istorija je skrivena u velikoj drami.”

Pronađen je u pećini u Meksiku, a bogati meksički kolekcionar, Josue Saenz, poslao ga je u inostranstvo pre njenog eventualnog povratka meksičkim vlastima, dodao je Stiven Hjuston.

Uz drevni rukopis, pljačkaši su pronašli i malu drvenu masku i žrtveni nož. Ovi artefakti nisu sporni i odmah su smatrani autentičnim.

Međutim, drevni rukopis je ostao enigma za glavne naučnike koji su odbili da prihvate njegovu autentičnost, uglavnom zbog načina na koji je otkriven.

“Postala je vrsta dogme da je ovo laž. Odlučili smo da se vratimo i pažljivo da ga pogledamo. Sada izdajemo konačnu kopiju knjige. Nema ni najmanje sumnje da je Grolier pravi”, kaže Hjuston.

Da bi došli do dna misterije koja okružuje Grolier kodeks, eksperti su analizirali poreklo drevnog teksta, ilustracije i ikonografije, i na kraju ga uporedili sa drugim poznatim drevnim tekstovima iz Maja.

Ali možda je najvažnije otkriće napravljeno kada je Kodeks Grolier bio podvrgnut datiranju ugljenika.

Testovi su otkrili da je ovaj kodeks stariji od Madridskog, Drezdenskiog i Pariškog kodeksa. Stručnjaci su saznali da je drevni rukopis pisan u 13. veku.

Zanimljivo je da analiza ukazuje i na to da bi bilo gotovo nemoguće da se falsifikuje šezdesetih godina. Zašto? Jednostavno zato što bi to zahtevalo aspekte drevnih civilizacija Maja koje naučnici nisu otkrili u 20. veku.

“Obrazloženo merenje dokaza ostavlja samo jedan mogući zaključak: četiri netaknuta kodeksa Maja preživljavaju iz pretkolumbovskog perioda, a jedan od njih, pišu istraživači, je Grolier.”

Donna Lates, profesorica na Univerzitetu u Glazgovu, rezimira novo otkriće istraživača u studiji slučaja o Kodeksu:

• Prigovori o kalendarima u Kodeksu mogu se objasniti prihvaćenom alternativnom funkcijom kodova Maje i regionalnim ili vremenskim varijacijama u mitologiji Venere.

• Oštri rezovi na Kodeksu ne ukazuju na moderne alate, već prelamaju gipsani malter koji je korišćen za pripremu površine dokumenta.

• Proces kroz koji su postavljeni podaci o Kodeksu je u skladu sa upotrebom skica i linija mreže koje se vide u slikarstvu Maja.

• Radiokarbonsko datiranje daje Kodeksu 1257 ± 110 i 1212 ± 40 (iako je to datum rada, a ne slike na njemu).


Preporuka:  Teorija o 21 gramu – Težina čovekove duše


• Na Kodeksu nisu pronađeni savremeni pigmenti• Dokazano je da su ostale stavke za koje se tvrdi da su pronađene u Kodeksu autentične.

Pogledajte kako izgleda ovaj kodeks ovde.

Svettajni.com (Ukoliko preuzimate naš tekst u celosti ili delimično, obavezno navedite izvor)

Image by DEZALB on Pixabay

ZAPRATI ME NA:

Povezane vesti